Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Smrtící tornádo v Oklahomě: Roztrhané školy, 91 mrtvých, vyhlášen stav katastrofy

Autor: ČTK, psch - 
21. května 2013
07:06

VIDEO: Ničivé tornádo zabilo v americké Oklahomě nejméně 91 lidí, z čehož je nejméně 20 dětí. Dalších asi 230 lidí je zraněných. Americký prezident Barack Obama vyhlásil stav katastrofy. Podle médií jde o nejničivější tornádo na území USA za poslední dva roky.

++ nejméně 91 mrtvých, z toho 20 dětí

++ 230 zraněných

++ roztrhané školy

++ Obama vyhlásil stav katastrofy

++ nejničivější tornádo v USA za poslední dva roky

Tornádo, které se v pondělí prohnalo americkým státem Oklahoma, dosahovalo podle meteorologů šířky až 800 metrů a jeho rychlost se pohybovala okolo 320 km/h. Zasáhlo oblast města Moore s 50 tisíci obyvateli jižně od Oklahoma City.

Se zemí srovnalo minimálně dvě školy, kde zemřelo nejméně 20 dětí. V celé oblasti jsou desítky zničených domů a až 8000 lidí bez pomoci.

Jde o nejničivější tornádo na území USA za poslední dva roky. V Oklahomě podobné pamatují podobnou katastrofu z roku 1999, kdy zemřelo 36 lidí.

Zranění nemohli být ošetřeni v jedné z místních nemocnic, kterou živel rovněž zasáhl. "Zdá se, že jsme přišli o nemocnici. Projížděl jsem kolem ní před chvilkou a je celkem dost zničená," řekl starosta Moore Glenn Lewis.

NWS ohodnotila tornádo stupněm EF4, což je na Fujitově stupnici síly tornád druhý nejvyšší stupeň. Větry uvnitř víru dosahovaly podle meteorologů rychlosti až 320 kilometrů za hodinu. Takové rychlosti dosáhne podle AP méně než jedno procento všech tornád na území Spojených států.

Město dostalo od meteorologů varování 16 minut předtím, než větrná bouře udeřila minutu po 15:00 místního času (22:01 SELČ). Podle NWS je přitom průměrný čas varování před samotným úderem bouře u tornád deset minut.

Podle meteorologů jde o nejničivější tornádo od roku 2011, kdy větrná smršť zabila ve státě Missouri 161 lidí. Za loňský rok zemřelo kvůli tornádům v celých USA 70 lidí.

Město Oklahoma City zasáhlo v minulosti podle webových stránek místní samosprávy více tornád než kterékoli jiné město USA. Stejná oblast byla v roce 1999 zasažena větrnou bouří nejvyššího stupně intenzity, jejíž větry dosahovaly bezmála 490 kilometrů za hodinu. V obci Moore tehdy přišlo o život 41 osob.

sores ( 21. května 2013 14:50 )

V USA se vláda alespoň o své občany při přírodním neštěstí postarají, v Česku to neexistuje, česká vláda kálí pěkně z vysoka na občany v sebevětším neštěstí. Bylo to jasně vidět při povodni, vláda slibovala hory doly a nakonec prd staré kotlářky vláda pomohla. Nezbylo by jim na vysoké platy dokud jsou u koryta.

Ford Henry ( 21. května 2013 11:37 )

Prostě v USA mají lepší zpravodajské pokrytí a anglicky umí kdekdo tak je to jednodušší šířit po světě a naplnit nějak zprávy. Když testují ochranu proti tornádům tak trosky prorazí i cihlovu zeď.

Ford Henry ( 21. května 2013 11:37 )

Prostě v USA mají lepší zpravodajské pokrytí a anglicky umí kdekdo tak je to jednodušší šířit po světě a naplnit nějak zprávy. Když testují ochranu proti tornádům tak trosky prorazí i cihlovu zeď.

janejaneja ( 21. května 2013 10:30 )

A není potřeba ani válek a střílení - příroda nám to jednou stejně spočítá a vrátí všem.. Někde dřív, někde později..

milelaw ( 21. května 2013 09:08 )

@pleskac: tohle muze napsat jenom idiot

Zobrazit celou diskusi