Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrozí apokalypsa? Kolem Země proletí obří asteroid

Na Zemi se řítí obří asteroid, proletí ale v bezpečné vzdálenosti
Na Zemi se řítí obří asteroid, proletí ale v bezpečné vzdálenosti  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
20. května 2013
20:47

Asteroid, který by mohl způsobit tragédii viděnou zatím jen v amerických katastrofických filmech, proletí kolem naší planety koncem května. Naštěstí bude od nás vzdálen 15krát dál než Měsíc, takže vzrušení budou prožívat pouze vědci.

Koncem května se k Zemi přiblíží velký asteroid. Těleso dlouhé asi 2,7 kilometru ale podle serveru space.com naši planetu neohrozí. Zachová od ní odstup asi 5,8 milionu kilometrů, takže bude patnáctkrát dál než Měsíc. I když se lidstvo planetky 1998 QE2 nemusí obávat, pro vědce bude toto setkání mimořádně vzrušující.

"Kdykoli se nějaký asteroid dostane takhle blízko, poskytne příležitost k podrobnému vědeckému zkoumání s cílem zjistit jeho velikost, tvar, rotaci, povrch a něco o jeho původu," řekl podle space.com Lance Benner z pasadenské Laboratoře tryskových pohonů NASA, který vede pozorování na observatoři Goldstone.

Nejblíž za 200 let

Benner dodal, že vědci provedou pomocí radaru nová měření vzdálenosti tělesa 1998 QE2 a jeho rychlosti, což umožní upřesnit oběžnou dráhu a jeho pohyb v budoucnosti. Nynější přiblížení, které vyvrcholí 31. května, bude největší minimálně pro příští dvě století.

Asteroid, jak částečně naznačuje jeho označení, objevili astronomové v srpnu 1998. Intenzivní pozorování planetky vědci plánují na období od 30. května do 9. června. Snímky pořízené pomocí Goldstonu dokážou podle space.comu i na vzdálenost šesti milionů kilometrů rozlišit objekty o velikosti čtyř metrů.

Nebezpečné asteroidy

"Je mimořádně vzrušující vidět vůbec poprvé podrobné snímky tohoto asteroidu," těší se Benner. "S radarem můžeme změnit objekt ze světelného bodu na malý svět s jeho jedinečnými charakteristikami. Radarové zobrazování asteroidů prolétajících v blízkosti Země je v pravém smyslu slova základní formou zkoumání celé třídy objektů sluneční soustavy," dodal.

NASA a další kosmické agentury se snaží odhalovat pro Zemi potenciálně nebezpečné asteroidy, které naši planetu od jejího vzniku před zhruba 4,5 miliardy let bombardovaly a v budoucnosti bombardovat nepochybně dál budou.

Připomínkou této reality byla letos 15. února exploze 17 metrů velkého, shůry padajícího objektu nad Ruskem.

cinderella1 ( 21. května 2013 01:47 )

Pleskaci chteli zase zabodovat tak si vymysleli takovou pitomost. Ale to je jim pokud ja vim vlastni.

cinderella1 ( 21. května 2013 01:45 )

Sam jsi dem*ent karlos107, protoze jinak bys vedel, ze kdo tady velmi rad strasi lidi jsou akorat tak Pleskaci, kteri si pojmenovavaji sve clanky dle vlastnich napadu a podavaji je tak, aby zaujali a prilakali co nejvice ctenaru. Tady v USA se nepise nic o zadne apokalypse, ba naopak uz v uvodu clanku se pise, ze tento asteroid nepredstavuje zadnou hrozbu pro Zemi. Foto je uplne stejne, ale nazev a obsah clanku rozdilny ...takze pokud te tento clanek vystrasil, podekuj Pleskacum!

karlos107 ( 20. května 2013 23:43 )

Ti dementní amíci dokáží jen strašit lidi, pitomci !!!

demiro ( 20. května 2013 21:16 )

Ten titulek vymyslel snad jenom nepříčetný idiot/ka/

Zobrazit celou diskusi