Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po deseti dnech uklidí korunovační klenoty: Bude Zeman tentokrát v kondici?

Fotografie
Ve Svatovítské kapli byla sice zima, Miloš Zeman se přesto nezvykle potil  (Autor: internal)
Autor: psch, ČTK - 
20. května 2013
08:37

Dnes a pak až zase za pět let. Kdo chce ještě vidět korunovační klenoty, má v pondělí poslední šanci, v podvečer se vrací zpět do Korunní komory Svatováclavské kaple chrámu svatého Víta na Pražském hradu. Smůlu mají už i zákonodárci, kteří to dnes mimo otvíračku už nestihnou! K uložení se opět musí sejít 7 držitelů klíčů, včetně prezidenta Miloše Zemana. Bude tentokrát zdráv?

Za deset dní korunovační klenoty navštívilo hezkých 31 tisíc lidí. Ve frontě se stálo až pět hodin a to i v dešti, kdo se ve 12 nedostal za bránu hradního areálu, měl smůlu.

K uložení se opět musí sejít 7 držitelů klíčů, včetně prezidenta Miloše Zemana. Ten už bude snad zdravý a nebude nad klenoty vrávorat, jako tomu bylo před deseti dny, kdy ho málem v přímém přenosu složila zákeřná viróza.

Zase za 5 let

V kapli bude národní poklad uložen do té doby, než se zástupci státu a církve opět rozhodnou pro jejich výjimečné vystavení. Na přání Karla IV., který nechal zhotovit svatováclavskou korunu a byl s ní v roce 1347 jako první korunován českým králem, se totiž klenoty předvádějí lidem jen při výjimečných příležitostech.

Klenoty jsou částí Svatovítského pokladu. Na výstavě, která se konala od 10. do 19. května, si lidé mohli prohlédnout kromě koruny, korunovačního žezla a jablka i korunovační kříž, obřadní meč a korunovační roucho. Vše bylo vystaveno ve Vladislavském sále, kam přišlo dohromady 31.237 lidí, tedy zhruba stejně jako před pěti lety.

krupan10 ( 20. května 2013 12:34 )

škoda, že nevzal za Zemana tuto akci noblesní Schlafenberk. Smrky jako opratě, kolem poklopce mokrej flek a vyvalený panděro. Voliči podkoního Kchárla zhloubi duše pohrdám.

krupan10 ( 20. května 2013 12:15 )

škoda, že tam nebude tvůj dementní guru s čírem, jako bonus by se ještě pochcal

krupan10 ( 20. května 2013 12:12 )

od takovýho čírofilního lulina to fakt sedí

maryfox ( 20. května 2013 11:05 )

Kdybychom na tom byli všichni mentálně jako Zeman,byli bychom jinde? To už tak leda v Severní Koreji, nebo na Kubě.

maryfox ( 20. května 2013 11:02 )

A pro koho se "obětoval" s křivým nařčením JUDr Hasenkopfa , nebo doc.Putny?

Zobrazit celou diskusi