Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obávaný nacista (93) z Osvětimi má na svědomí přes devět tisíc vražd!

Hans Lipschis (93) má na svědomí více než 9 tisíc lidských životů
Hans Lipschis (93) má na svědomí více než 9 tisíc lidských životů  (Autor: reprofoto youtube.com/profimedia.cz)
Autor: shp, ČTK - 
19. května 2013
11:00

Byl jedním z nejhledanějších nacistů, ale teď nad ním spadla klec! Nacistický dozorce z vyhlazovacího koncentračního tábora Osvětim Hans Lipschis (93) má na svědomí 9515 vražd, kterým napomáhal. Byl u obávaných selekcí.

Obvinění se týká i transportu z Terezína z 24. ledna 1943, z něhož bylo hned po příjezdu do Osvětimi zplynováno 1773 lidí. Lipschis byl podle zatykače z 2. května u obávaných selekcí, po nichž byli deportovaní označení za neschopné práce posíláni rovnou do plynových komor. Žalobci vycházejí z toho, že bývalý rotmistr SS se podílel na nejméně devíti takových akcích.

Nacistův zdravotní stav není dobrý

Litevský rodák, jenž žil od vyhoštění z USA v roce 1983 v západoněmeckém městečku Aalen, sedí už téměř dva týdny ve vazbě. Jeho obhájce Achim Bächle se domnívá, že proces nezačne dřív než na podzim. Zůstává otázkou, zda pak můj mandant ještě bude schopen sledovat proces,“ řekl Bächle německému listu. Jeho zdravotní stav není dobrý. Lipschis je podezřelý z podílu na vraždách osvětimských vězňů mezi lety 1941 a 1945. Podle německé prokuratury se osobně vražd osvětimských vězňů neúčastnil, ale svým jednáním vraždění napomáhal.

beataparri ( 19. května 2013 15:10 )

Ahoj, prave se mezi lidma siri novinka, jak vydelat penize na netu. Najdete to na - Prozrazeno.WZ.cz - Ja si takto vydelavam uz asi mesic a jsem spokojena. Bylo by ale dobre se na to podivat rychle, protoze to uz brzy nebude mozne!

alex23 ( 19. května 2013 15:08 )

Človek čo spáchal také niečo a dlhé roky žil s kľudným svedomím sa dožije tak vysokého veku ale niekto čo nikdy nikomu neublížil v tridsiatich rokoch zomrie na posratú rakovinu! Tomu sa hovorí spravodlivosť!

valentinar ( 19. května 2013 14:14 )

Jak chytré.Dědek nacistickej si vesele užíval živote v USA , splodil děti, žil..nepředpokládám ani, že by ho třeba tížilo svědomí a ted najednou má přijít trest? Kde byli všichni celý ty roky?

namoroman ( 19. května 2013 12:55 )

Jak to,že tak dlouho žil v USA?Asi tam od něj něco potřebovali a potom ho po využití vykopli.Ten člověk už asi moc nevnímá co se s ním teď děje...přivážet na takové "procesy" obviněné na kolečkových křeslech s infůzemi v žilách je opravdu trapné Zřejmě dostane doživotí a kdyby to šlo,tak by zasloužil popravu.V kriminálu ho šoupnout mezi vrahy do nejhorší nápravné skupiny

cityjail ( 19. května 2013 12:36 )

Zlatá slova-stoletýho dědka chtějí hnát k zodpovědnosti?Pochopí vůbec,co po něm chtějí?Proč raději nesoudí ty,co ho léta kryli?Připadá mi to tak,že dokud byli jeho chlebodárci u vesla,tak byl hájenej a teď,když celá Evropa přirovnává Frau Merkel k Adolfovi,tak honem ukazujou jak jsou spravedliví

Zobrazit celou diskusi