Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Diktátor Kim Čong-un provokuje: Severní Korea vypálila tři rakety!

Autor: shp - 
18. května 2013
11:46

Diktátor Kim Čong-un si nedá pokoj. Jeho Severní Korea dnes vystřelila z východního pobřeží Korejského poloostrova tři rakety krátkého doletu. Všechny naštěstí skončily v moři.

Oznámilo to jihokorejské ministerstvo obrany a potvrdilo Japonsko. KLDR akci podle tiskových agentur nijak nekomentovala a její důvod není znám. Zda tedy šlo o zkoušku raket, či součást vojenského cvičení nechtěli úředníci v Soulu spekulovat.

Rakety dopadly do japonského moře

Rakety podle skončily v Japonském moři. Akci potvrdil také zdroj z japonské vlády s tím, že žádná z raket nenarušila japonské teritoriální vody. Odpaly raket krátkého doletu nejsou u severokorejského pobřeží nijak výjimečné. Dnešní akce ale přišla nedlouho poté, co Pchjongjang udržoval svět řadu týdnů v napětí a hrozil Washingtonu a Soulu jaderným útokem v odvetě za jejich společné vojenské cvičení, které v oblasti probíhalo.

Výhružky po sankcích

KLDR přišla s agresivní rétorikou poté, co na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila nové sankce za únorový jaderný test. Začátkem května však severokorejský režim rakety středního doletu z odpalovacích zařízení na pobřeží stáhl. Ve svém jaderném programu ovšem země podle OSN navzdory sankcím pokračuje, jeho tempo však prý výrazně zpomalilo.

hofihofi ( 18. května 2013 22:13 )

Otazka zni jednoduse, všechny staty světa smeji zkouset rakety, dokonce i jaderne vybuchy na ostrovech po vyhnani domorodcu (tichomori) dokobce bojovat v cizích zemich a vrazdit civilni obyvatele (vitnam, korea, jugoslavie, irak) a jini ne,tak bud všichni, nebo nic, at se nedivi, i kdyz je Kim hovado.

fandamilan ( 18. května 2013 22:08 )

Proamerické OSN by se mělo chovat jinak.Jen at zkousí.

mortis69 ( 18. května 2013 18:48 )

Velmocí bídy,hladu a nělolika spokojeně vylízanejch

mortis69 ( 18. května 2013 18:40 )

fortin touží po Sibiři Máčo

mortis69 ( 18. května 2013 18:38 )

Tyhle plivátka jim asi zbyly z prvomájovýho průvodu,ne? Tak dlouho si ten blbeček obtloustlej bude hrát,až tam ostatní vlítnou a bude klid

Zobrazit celou diskusi