Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Revolucionářka Angelina: Díky ní vám pojišťovna zaplatí vyšetření prsou

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: psch - 
17. května 2013
14:36

Případ Angeliny Jolie, která si nechala preventivně odstranit prsní žlázy, oslovil celý svět. Výjimkou není ani Česko, kde se několikanásobně zvýšil zájem o vyšetření prsou. VZP nyní hradí mamograf i ženám do 45 let.

Zatímco dodnes měly ženy nárok na bezplatné vyšetření na mamografu až od 45 let, ode dneška jim lékaře proplatí VZP i pod touto věkovou hranicí. „VZP až do konce listopadu proplatí preventivní vyšetření na mamografu či ultrasonografii prsou. A to i v případě, že jim ještě nebylo 45 let,“ uvedl tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle něj to v praxi bude fungovat tak, že klientka VZP zaplatí lékaři za vyšetření, vystavený účet jí ale na kterékoliv pobočce VZP proplatí. „Úhrada je možná až do výše 1500 korun,“ doplnil Tichý.

Protože mamograf stojí obvykle do 800 korun, rozdíl mohou zájemkyně využít do poloviny prázdnin například na vyšetření na okultní krvácení, vyšetření a ošetření kožních znamének, o dentální hygienu nebo na vyšetření štítné žlázy u těhotných.

Byť nabídka platí pro všechny, měly by se ženy vždy poradit se svým lékařem. „Podle odborníků by například preventivní mamografické vyšetření nemělo být prováděno u žen mladších 40 let a u ostatních smí být provedeno maximálně jedenkrát do roka,“ doplnil mluvčí.

lennne ( 17. května 2013 19:22 )

jestli nemusela, tak si zbytecne privodi mozne komplikace , ktere provazi mastektomii, nar. otoky rukou - narusene lymfaticke uzliny. Neni to hezky pohled, spoluzacku na VS ji bohuzel odoperovali a jednu ruku mela neskutecne oteklou a mela v ni tras....i 5 let po operaci, pry si ma zvyknout.

reggina ( 17. května 2013 18:11 )

No jestli myslis, ze ona potrebuje nejake vymluvy, aby si zpevnila prsa... To muze udelat i tak, a nikdo by nerekl ani slovo. Ale to ze diky ni ted hodne zen pujde na kontrolu, to je pro tebe asi nepodstatne...

lillyli ( 17. května 2013 17:43 )

Já jsem tady a na mamograf chodím...a představ si, pořád si myslím, že Angi na sebe chce především strhnout pozornost a zpevnit prsa. Nejsem blb.ka!

reggina ( 17. května 2013 16:35 )

Kde jsou dobrotka a ostatni, kteri nadavali Angeline, ze je blba? Asi leteli na vysetreni, kdyz jim to pojistovna ted proplati.........

jarda304 ( 17. května 2013 15:53 )

neplatí pojišťovna, fakticky si platí každý z pojistného. Vydělají doktoři a nemocnice

Zobrazit celou diskusi