Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zručný eskamotér vyměnil vzácné klenoty za bezcenné šunty: Jak ukrást diamanty za 200 milionů?

Autor: Jan Doležal - 
17. května 2013
05:44

Krádež, která nemá obdoby! Už téměř rok pátrají policisté po zloději, který přímo před zraky obchodníků ukradl vzácné diamanty v hodnotě 200 milionů korun a vyměnil je za bezcenné kamínky. Použil k tomu čáry a kouzla, nebo snad tajemnou magii? Ne. Jenom přesně promyšlený plán, hbité prsty a nervy jako špagáty.

Kuriózní zlodějna se odehrála loni červenci v obchodě s diamanty v centru Prahy. Rusky hovořící darebák, který se představil jako Konstantin Lebekin, je vyměnil během prohlídky za bezcenné zirkony. A přímo před očima prodejců. Ničeho si nevšimli.

Zloděj na videu

Policisté teprve před pár dny zveřejnili video z jedné schůzky podezřelého zloděje z obchodníky. Zřejmě právě tehdy krádež provedl. „Možná to byl kouzelník,“ připustil v rozhovoru pro server idnes.cz majitel okradené firmy Diamonds International Corporation Luboš Říha.

Manipulační hmat

Blesk zjišťoval, zda zloděj potřeboval ke svému činu nějaké kouzelnické schopnosti. Video proto nechal prozkoumat kouzelníka Pavla Kožíška. A jak to vidí mistr svého oboru? „Pachatel použil manipulační hmat, který je známý už ze starověkého Egypta jako hra se 3 pohárky a kuličkou. U nás ho známe jako tzv. skořápky,“ popisoval Blesku kouzelník.

Měl kameru?

Celý trik podle Kožíška spočívá v odvedení pozornosti a pak už stačí jen hbité prsty a pevné nervy. „Divák může být v bezprostřední blízkosti, aniž tuší, že eskamotér vyměnil jednu kuličku za druhou,“ dodal Kožíšek. Zloděj si s sebou vzal možná i kameru, aby si nejdříve zmapoval situaci, zjistil rozměry diamantů, aby si podle toho mohl nechat vyrovit kopie.

Video  Pavel Kožíšek ukazuje jak nejspíše zloděj ukradl diamant  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Pachatel neznámý

Vyšetřování krádeže stále pokračuje. „Zveřejnění podoby podezřelého pachatele zatím, bohužel, nikam nevedlo. I nadále proto platí, že pokud muže někdo pozná, ať se přihlásí na linku 158,“ konstatoval Jan Daněk z pražské policie.

Krádež tajili celý rok

Majitel okradené firmy bezprostředně po činu vše ohlásil na policii a požádal o zveřejnění. „Dali jsme jim videozáznamy, fotku toho muže, žádal jsem je, aby to zveřejnili hned, v televizi, všude. Nakonec to ale zveřejnili téměř po roce. Nevím, kdo si co po takové době bude vzpomínat,“ řekl serveru idnes.cz Luboš Říha.

rumovapalice ( 17. května 2013 13:59 )

jenže to nejde už nám tu nic nepatří, všechno to vlády prodali, teda privatizovaly do cizích, hlavně německých rukou, i tůten Blesk je německej

ejvm1712 ( 17. května 2013 08:25 )

Vypráskat pryč všechny přivandrovalce -východní i západní a bude tu klidněji.

ejvm1712 ( 17. května 2013 08:23 )

Zdraví a lásku-tu opravdovou si za ně nekoupí.

russoo ( 17. května 2013 05:53 )

Jak říkám chudáka to nepostihlo...budiž mu to přáno.

Zobrazit celou diskusi