Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel Valtr Komárek (†82): Legenda sametové revoluce a muž, který radil i Che Guevarovi

Legenda listopadu 1989 Valtr Komárek
Legenda listopadu 1989 Valtr Komárek  (Autor: Foto Nedělní Blesk – Martin Hurda)
Autor: simao - 
16. května 2013
13:19

Bývalý šéf Prognostického ústavu a uznávaný ekonom Valtr Komárek (†82) zemřel. Zradilo jej srdíčko. Jeho život byl přitom plný zvratů. O rodiče ho připravili nacisti, před gestapem ho schovávali pěstouni. Po válce vstoupil do strany, vystudoval ekonomii v Moskvě a pustil se do politiky. Radil dokonce i Ernestu Che Guevarovi na socialistické Kubě. A výraznou měrou se podílel na sametové revoluci.

Celý život věřil ekonom a prognostik Komárek ve slušné lidi a sociální cítění. Za komunistů, i po revoluci. Stal se i jednou z vůdčích osobností sametové revoluce a doufal, že s demokracií to dotáhne Česko daleko. Byl však zklamaný, jakým směrem se začalo Česko ubírat a že nedokázal prosadit směr reforem.

Ještě na počátku prosince 1990 byl přitom dokonce i kandidátem na prezidenta. Po revoluci se však stáhl do ústraní. Až v březnu 2011 se stal čestným předsedou ČSSD.

Právě jeho proslov před členy ČSSD na nedávném stranickém sjezdu v Ostravě je patrně jedním z jeho posledních veřejných vystoupení. "Jsem od srdce rád, že jsem mezi vámi... Musel jsem být operován a trochu jsem vypadl, moc mě chyběly ty návštěvy krajů, moc mě chyběly návštěvy krajů i diskuze, ať souhlasné, nebo nesouhlasné," říkal tehdy lehce zjihle Komárek.

Nedávno totiž podstoupil operaci srdce, ale problémy přetrvaly. Do pražské nemocnice Na Homolce byl převezen počátkem května. Dorazil sem za ním i prezident Zeman, kterého při volbách Komárek otevřeně podporoval.

Kdo byl Valtr Komárek? Ekonom, politik, i poradce Che Guevary

• rodák z Hodonína, narodil se v židovské rodině v srpnu 1930, jeho rodiče zemřeli v koncentračním táboře. Komárek skončil u pěstounů, ti jej schovávali před gestapem a dali mu prý "první i poslední", včetně toho, že riskovali své životy.

• po válce se stal členem KSČ a vystudoval Ekonomický institut v Moskvě, v 60. letech byl členem Státní plánovací komise ÚV KSČ

• 1964 až 1967 působil na Kubě jako poradce revolucionáře Ernesta Che Guevary

"Když se stal ministrem, dal si podmínku, že bude pracovat za dělnický plat, to bylo pouhých sto pesos, a vymínil si také, že bude mít neomezený příděl doutníků a kávy… Zkratkou byste ho zařadili jako nějakého francouzského intelektuála. Byl nesmírně sečtělý, znal dobře prokleté básníky…," vzpomínal na Che Guevaru před časem Komárek.

• v roce 1968 plánoval Komárek ekonomické reformy Pražského jara, které však utnulo období normalizace. Do roku 1971 působil na postu generálního sekretáře Hospodářské rady ČSSR, pro své reformní postoje byl však odvolán.

• několik normalizačních let strávil v ústranní, v roce 1978 však při Brežněvovském uvolňování režimu nastoupil do Ekonomického ústavu ČSAV

• od roku 1984 vedl Prognostický ústav, jehož členy se stali třeba i Václav Klaus, Miloš Zeman (docházel na jednání, ale oficiálním členem se stal až po revoluci), Karel Dyba, Miroslav Ransdorf a další ekonomové

• v listopadu 1989 Komáre spolupracoval s Občanským fórem a stal se 1. místopředsedou Čalfovy vlády. Hýřil tehdy optimismem. Známé je jeho prohlášení o tom, že Československo dožene Rakousko do 10 let a marka bude za dvě koruny.

"Když jsme se zbavili bariér, musíme jít rychle dopředu, ale nepočítal jsem s tolika odbočkami, které nás na té cestě zdržely", přiznal však později vynikající ekonom, že se nechal unést revolučním nadšením.

• po zániku Prognostického ústavu odešel z veřejného života do ústraní, v březnu 2011 se stal čestným předsedou ČSSD

• v historicky první přímé prezidentské volbě podporoval Miloše Zemana

• byl otcem novinářů Martina a Michala Komárka

namoroman ( 16. května 2013 18:51 )

To říkal v době kdy ani on ještě přesně nevěděl co to slovo privatizace znamená a možná ani Klaus(někdy v prosinci 89)..Ale jinak jsem rád,že to aspoň někdo chápe...Děkuji,že jsi mi to srozumitelně vysvětlil-takové mám nejradši-na ně nikdo nestačí

namoroman ( 16. května 2013 18:42 )

V listopadu 89 jsme tu měli revoluci. A v prosinci jsem se z kamarádkou domlouval,že pojedeme do Vídně.Jen tak se podívat.Koupil jsem autoatlas,vzali pasy a jeli jsme. Nic extra,ale podívali jsme se na Západ-to bylo Potom v březnu jsem jel do Gottwaldova a na cestu jsem se díval do toho atlasu.Za komunistů se tiskovina musela vytisknout tři měsíce před prodejem a před tím půl roku se musela schválit.Tehdy na jaře roku devadesát jsem jel do Gottwaldova a tehdy se probíralo a jednalo o přejmenování města na Zlín.A světe div se!!!Já jsem měl v tom atlasu napsaný ZLÍN !!! PŘEBERTE SI TO KDO CHCE JAK CHCE,ALE PŘÍSAHÁM,ŽE JSEM SI TO NEVYMYSLEL ! ! ! ! !

namoroman ( 16. května 2013 17:31 )

Poslední u něj v nemocnici byl Zeman Ten teď ví všechno Ale ....neřekne...ne,ne,ne

namoroman ( 16. května 2013 17:27 )

Waltr Komárek: To je ten co machroval:"My můžeme udělat aby marka byla za dvě koruny,když budeme chtít." Jen jsem doteď nepochopil koho tím "my" myslel.On už tehdy totiž byl"my"...Jen nevím jestli mluvil za Občanské fórum,nebo za bankéře nebo vlastně za koho?! To je ten který se stáhl z politiky a jen ji sledoval...(za bukem) To je zakladatel oligarchické jedné z "našich" čtyřech nedotknutelných rodin ,které ovládají Česko-těžcí ceti-miliardáři, kteří se svou pílí a od píky vypracovali mezi top čtverku mafiózních rodin o jejichž kontaktech a penězích se nikomu ani nezdá.Co po něm pojmenují???A ten pohřeb-to bude Chicago 30tých let To bude zase v Tv vlezdopr.delistických keců politiků

majojo ( 16. května 2013 16:29 )

Za prvé, trouba jsi ty a to je ještě slušné oslovení, za edruhé: Amíci napumpovali do Němců takovejch prachů jako omluvu za to, že prohráli válku, že kdyby z toho jen setinu dali nám, jako spojencům vítězných mocností, tak jsme dneska docela jinde.

Zobrazit celou diskusi