Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do ústavu pro totalitu míří levhart Pithart i zahraniční historici

Kalousek: Petře, prý jdeš do ústavu, je to tak? Petr Pithart míří do ÚSTRKu, s Kalouskem se sešel kdysi v KDU-ČSL
Kalousek: Petře, prý jdeš do ústavu, je to tak? Petr Pithart míří do ÚSTRKu, s Kalouskem se sešel kdysi v KDU-ČSL  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
15. května 2013
18:39

Stará vědecká rada na krizí zmítaném Ústavu pro studium totalitních režimů rezignovala, tvoří se nová. Její součástí by podle všeho měl být i politik Petr Pithart (72), někdejší člen KSČ, ze kterého se stal zanícený disident.

Je to už pěkná řádka let, co vtípek dvojice Izer - Dobrodinský pobavil televizní diváky. Jejich smyšlená zpráva pojednávala o tom, že z pražské Zoo utekla řada dravých a nebezpečných zvířat. "V ulicích Prahy se nadále pohybuje nebezpečný a vyhládlý gepard, levhart a vyžraný Pithart."

Politik Petr Pithart zkrátka rozděluje společnost - u řady lidí má škraloup, protože v roce 1960 vstoupil do KSČ. O osm let později však vystoupil a pracoval pak třeba jako zahradní dělník. Stal se také jedním ze signatářů Charty 77 a aktivním členem Občanského fóra. V letech 1990 až 1992 pak působil jako předseda vlády, vystřídal ho Václav Klaus.

Pitharta navrhuje nová ředitelka

V roce 1997 dostal Pithart Čestnou medaili TGM za věrnost jeho odkazu, byl předsedou senátu, stal se také docentem Právnické fakulty UK. Ještě v disentu publikoval v samizdatu politologické studie o moderních českých dějinách.

Nyní člen KDU-ČSL míří do Ústavu pro výzkum totalitních režimů (ÚSTRK) jako člen jeho nově vznikající vědecké rady. Na tuto pozici jej navrhuje nová ředitelka ÚSTRK Pavla Foglová. Předchozí rada o 15 členech rezignovala poté, co byl z čela ústavu odvolán jeho šéf Herman. Spekuloval ose, že šlo o "odstřel" na politickou objednávku.

Přečan: Politici dělají z ÚStavu své kolbiště

Kromě Pitharta by v nové radě měla zasednout řada historiků. Třeba Vilém Přečan, který z ní odešel v roce 2010. Mezi kandidáty je i ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma, historik Zdeněk Beneš, politolog Michal Pehr, ale i zahraniční historici - Francouzka Muriel Blaive, Dán Peter Bugge, či Švýcar Adrian von Arburg.

Vládní ODS a opoziční ČSSD se přitom v otázce Ústavu navzájem obviňují z úsilí o politický vliv na instituci. Historik Prečan nedávno ČTK řekl, že situace kolem ÚSTR je skutečně zpolitizovaná. "Protože politikové nejsou schopni rozumného konsenzu, učinili ze záležitostí ústavu politické kolbiště," míní historik.

wimr ( 16. května 2013 12:34 )

Tento ústav je zde nezbytně potřeba, aby dokazoval jak lid ujařmen břemenem socialismu, shrben a častován knůtou sovětských biřiců, kráčel, nemaje jiného východiska, k cíli jenž znám byl pod jménem komunismus.

husqarnowicz ( 16. května 2013 11:46 )

Politický turista Pithart bude mít zase další zašívárnu. Pochopitelně bohatě financovanou z peněz daňových poplatníků. Mimo politiku by mohl dělat tak nejvýše pobíječe much...

krupan10 ( 16. května 2013 06:20 )

měli ho zrušit, ten chuj Pithart dostal další trafiku, je to k zblití

barbra7 ( 15. května 2013 20:11 )

ÚSTRK?! Zase jeden nechtěný vtip.

henes ( 15. května 2013 19:48 )

Proboha,na co to je? Kurňa to je kšeft,takhle se vydělávají peníze a ne někde v kobence.Člo věku je z toho na blití.....

Zobrazit celou diskusi