Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američan se chtěl prodriblovat až do Brazílie, na cestě ho zabilo auto

Richard Swanson zemřel během svého charitativního putování
Richard Swanson zemřel během svého charitativního putování  (Autor: Breakawaybrazil.com)
Autor: šim - 
15. května 2013
17:33

Plánoval urazit pěšky 16 000 kilometrů a celou dobru driblovat. Vyšel se Seattlu a chtěl dojít až do brazilského Sao Paola a tím vydělat peníze na charitu. Po 14 dnech ale cesta dobrodruha Richarda Swansona (†42) skončila tragickou nehodou.

Richard se vydal na cestu 1. května. Vyšel stylově, v kopačkách, po několika desítkách kilometrů však nepohodlné boty vyměnil za sandály. Svou pouť si zpestřil a současně ztížil tím, že po cestě dribloval.

Během téměř ročního putování měl projít 11 státy. Do Sao Paola plánoval dojít přesně době, kdy se tam bude konat světový šampionát ve fotbale. „Bude to cesta mého života, během které se přinutím zajít mnohem dál, než  jsem kdy doufal,“ napsal před startem na svůj blog, který během cesty aktualizoval o zážitky a fotografie. Je na něm také mapa s cestou, která se však zastavila na místě, kde zemřel...

Stalo se to v úterý dopoledne, když procházel oregonským Lincoln City. Ze silnice ho smetl náklaďák. Richard zemřel po několika minutách po převozu do místní nemocnice.

Swanson na cestách přespával, jak se dalo. Noc před svou smrtí si ale dopřál horkou vanu a ráno pak královskou snídani v místním hotelu. Během úterka se plánoval přesunout do 40 km vzdáleného Newportu. „Nevěděl, kde ten den bude spát, proto si pondělní večer užil,“ řekla médiím jeho kamarádka

„Miloval fotbal a zamiloval se do tohoto projektu. Měl dva už odrostlé syny a v současnosti byl bez práce. Dřív pracoval jako soukromý detektiv, ale nyní byl zrovna nezaměstnaný, tak se nadšeně chytil této příležitosti,“ řekla o Richardovi Kristi Schwesinger.

Jeho přátelé zvažují, že na Richardovu památku založí nadaci, která by nesla jeho jméno. Plánují také, že zařídí, aby jeho dva synové za rok odjeli na šampionát a otcovu památku tam připomněli.

majojo ( 15. května 2013 19:34 )

Je to cynické, ale fakt došel dál, než se mu kdy snilo.... je mi ho líto.

Zobrazit celou diskusi