Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek si chce došlápnout na nepoctivé čerpadláře: Zdraží benzin a zruší malé pumpy!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: psch, vr - 
14. května 2013
19:28

Několikamiliardové úniky na daních donutily ministerstvo financí k razantnímu výmyslu a majitelé čerpacích stanic teď asi klidně usínat rozhodně nebudou. Některým dokonce hrozí, že pumpy budou muset zavřít. Tak jako tak se to dotkne našich peněženek.

Z dílny ministerstev financí a průmyslu vyjel návrh novely, podle které čerpadláři nyní budou muset zaplatit dvacetimilionovou kauci, kterou jim stát vrátí, až když ukončí svoji činnost. Tedy v případě, že poctivě platili daně. O novele zákona se bude hlasovat v Poslanecké sněmovně ve středu či ve čtvrtek.

Ministra financí Miroslava Kalouska k tomu donutily ročně až osmimiliardové daňové úniky. Podle šéfa Společenství čerpacích stanic ČR Ivana Indráčka to ale není správná cesta.

„Malé benzinky budou muset nakupovat palivo od větších a dražších dodavatelů, což by u litru mohlo zvednout cenu o 20 až 50 haléřů,“ řekl deníku Aha! Indráček.

Malé pumpy zaniknou

Indráček dodal, že některé malé benzinky, například ty na vesnicích, to jednoduše zruinuje. Na dvacetimilionovou kauci nebudou mít, neboť to je částka, kterou na daních zaplatí za 15 až 17 let.

Levný benzín díky podvodníkům

„Neodvedená daň slouží jako cenová výhoda, která umožní kriminálním subjektům nabídnout pohonné hmoty do distribuční sítě levněji,“ píše se v Kalouskově analýze.

mememumu ( 15. května 2013 13:39 )

Nikoliv beze mně, ale bez daní, které platím i já. A na tom trvám.

mememumu ( 15. května 2013 13:38 )

nojasne ( 15. května 2013 12:55 )

A u vás na vesnici zase neděláte žádnou naftu, díky chemičkám ve městech si můžeš koupit PHM a díky tomu si stěžovat na vysoké ceny.

moiaza ( 15. května 2013 12:54 )

Jo defenestrace. Ta zde nikdy nebude. Za skoro 24 let nám kapitalisté z ODS tak vymyli mozky, že toho nejsme schopní. Vlastně nám defenestrovali naše mozky. Umíme jen nadávat. To je všechno. Bojovat za právo a spravedlnost už nemáme sil. Kapitulovali jsme. Je to smutné, je to tak.

nojasne ( 15. května 2013 12:52 )

A já zase považuji za nespravedlivé, že městší obyvatelé musí platit DPH za maso, které koupí, zatímco venkovani si králíky, drůbež a prasata vyprodukují sami. Každý člověk, který musí k udržení životních funkcí používat jídlo, by měl dostat od Kalouska tuto daň zpátky.

Zobrazit celou diskusi