Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor na lahvové pivo: 33 značek obsahovalo plíseň!

Časopis dTest našel plíseň ve 33 značkách lahvových piv
Časopis dTest našel plíseň ve 33 značkách lahvových piv  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš, ČTK - 
14. května 2013
12:58

Dáte si radši točené pivo, nebo se spokojíte s "lahváčem"? Průzkum časopisu dTest prokázal, že druhá volba vám může způsobit nevolnost už po dvou takových pivech. A rozhodně to nebude kocovina. V laboratořích se ukázalo, že 33 značek lahvových piv totiž obsahovalo nebezpečnou plíseň!

Časopis dTest odhalil přítomnost plísně v pivech 33 různých značek. V pěti případech, kdy pivo obsahovalo vyšší podíl mykotoxinů, podal časopis podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna. "Vypití pouhého litru takového piva může způsobit zdravotní obtíže," varuje dTest.

Plesnivý ječmen

Litr Svijanské kněžny s obsahem alkoholu 5,2 procenta obsahoval 85 mikrogramů mykotoxinu, což je podle dTestu množství překračující tolerovatelnou denní dávku. Pivovar se brání, že nejde o běžnou praxi, ale chybu způsobenou některým z dodavatelů, který pro výrobu sladu použil plesnivý ječmen.

"V minulosti jsme několikrát naše piva na mykotoxiny testovali a nikdy jsme takovýto problém nezaznamenali," řekl sládek pivovaru Petr Menšík. Podle něj archivují vzorky všech surovin po celou dobu minimální trvanlivosti piva. "Nebude pro nás problém zjistit, který dodavatel se této chyby dopustil," uvedl. Vzorky již ze Svijan odeslali na testy do výzkumného pivovarského ústavu v Brně.

Vyšší podíl jedovatých látek měly podle testu i speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.

Nevolnost

Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu se podle manažera testování Václava Beneše stanovuje velmi jednoduše. "Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností," uvedl Beneš. Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci, jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity, dodal.

diankakolanek ( 12. srpna 2013 11:22 )

 Svijany opravdu pít nebudu, nic hošího není. opúravdu nízká kvalita, dříve to jakž takž šllo

Markulupus ( 25. června 2013 19:33 )

to je humus, hlavně ty svijany mě hodně zklamali, ale oni mi byli podezřelé tím, že nechutnali jako dřív

sshskript ( 18. června 2013 16:23 )

Nejplesnivější suroviny dle dTestu obsahovala Svijanská kněžna. je vidět že z malého dobrého pivovaru se stal moloch vařící břečku.

danndy ( 14. května 2013 21:09 )

pak si mám dát lahváče,točený je hold točený

Digitt ( 14. května 2013 14:05 )

Typická bleskovina. Na jaký jako pivo si máme dát bacha, když nenapíšete značku deme.nti???? jděte do p.r.d.d.e.l.e s takovejma hovadskejma zprávama jste netrapnější bulvár u nás a to říká hodně.....

Zobrazit celou diskusi