Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitel zemřel při zorbingu: Provozovatelé dostali roční podmínku

Učitel Radomír H. zemřel na školním výletě při adrenalinové atrakci zorbing
Učitel Radomír H. zemřel na školním výletě při adrenalinové atrakci zorbing  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
14. května 2013
10:44

Učitel Radomír H. (†47) vyrazil se žáky na třídní výlet, přišel však o život při zorbingu. Jízda v obří kouli ze svahu se mu stala osudnou, jeho smrt jeho žáci oplakali. Od tragédie uplynuly již čtyři roky. Provozovatelé atrakce nyní definitivně dostali testy.

Neštěstí se stalo v červnu 2009 na školním výletu. Učitel při adrenalinové atrakci zahynul, jeho patnáctiletý žák utrpěl vážná zranění. Sjezd z kopce dolů uvnitř umělohmotné koule měl být přitom vrcholem třídenního výletu deváté třídy v třinecké části Košařisko u rekreační chaty Kyčera.

Kouli, do které se nechali žák a učitel připoutat, však měla po 20 metrech kutálení zastavit natažená síť z fotbalové branky. Ta se ale protrhla a koule pokračovala dál po svahu. Ve velké rychlosti pak narazila do stromu.

"Záchytná síť nebyla v perfektním stavu, a navíc neměla být pouze jedna. Koule narazila do stromu ve výšce 3,5 metru, kde se ještě napíchla na trčící větev. Znamená to, že před nárazem vyskočila, takže terén svahu nebyl úplně optimální," sdělil Blesku k případu v době jeho vyšetřování policejní mluvčí Ivan Žurovec.

Podmínečné tresty

Za smrt učitele Radomíra H. pak dnes Okresní soud ve Frýdku-Místku udělil dvěma provozovatelům roční tresty s podmíněným odkladem na dva roky. Majitelé firmy byli obžalováni z ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Hrozil jim až pětiletý pobyt ve vězení.

Podle obžaloby zástupce nezajistili bezpečný provoz atrakce a ani její zkušební provoz. Přesto nakonec dostali tresty podstatně mírnější. "U této firmy jsme si koupili školní výlet jako celkovou službu. Vůbec jsme netušili, že není bezpečnostně zajištěná," dodala zdrcená ředitelka školy.

dfghjk ( 14. května 2013 12:29 )

A co na to ČOI? Čínské zboží je přece jejich oblíbené, když nám s oblibou hlásají o nebezpečnosti jízdích kol, koloběžek, kočárků atd. jakto, že na bezpečnost zorbingové koule zapomněli? Trochu mi to připomíná metanolovou aferu, přímo při ní měla ČOI drzost v médijích vytrubovat, že v jakémsi plastovém výrobku pro děti našli látka, po které by se mohlo dítě osypat (ta hrůza !), ale že v obchodech jsou tisíce litrů otrávených lihovin si nevšimli. Hned bych tu bandu darmožroutů zrušil, dělají si jen to co chtějí, odpovědnost nemají žádnou, a přiblblá medija místo aby je po každé takové tragedii pranýřovala, jim to žerou.

Zobrazit celou diskusi