Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Praze se běží maraton: Účastníci zavzpomínají na oběti teroru v Bostonu

I letos se v Praze běží maraton: Provází jej však zvýšená bezpečnostní opatření
I letos se v Praze běží maraton: Provází jej však zvýšená bezpečnostní opatření  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
12. května 2013
05:59

Po masakru v Bostonu to bylo jasné již dlouho dopředu - dnešní Pražský maraton budou provázet největší bezpečnostní opatření v historii závodu. V plánu je také minuta ticha za oběti tragédie, za kterou podle vyšetřovatelů stojí čečenští bratři Carnajevové.

Vedle tradičních rozsáhlých omezení v dopravě čekaly Prahy v souvislosti s nedělním maratonem další změny, směřující především ke zvýšené bezpečnosti účastníků závodu. Organizátoři přesto tvrdí: "Chceme, aby to byl stejně jako v minulých letech svátek sportu a ne přehlídka kontrol," znělo resolutně z organizačního výboru. Bombový útok při mezinárodním maratonu v Bostonu však přece jen řadu věcí změnil.

Boston: Snad jen ojedinělá akce pomatenců

Bilance tří mrtvých a mnoha zraněných je zlověstná, nikdo samozřejmě nechce, aby se opakovala. A tak jsou i pražští pořadatelé obezřetnější. "Svět je stále nebezpečnější. Tam kde se shlukuje velké množství lidí, hrozí nebezpečí," připustil šéf organizátorů Carlo Capalbo. "V Praze se naštěstí nikdo o nic nepokusil a já věřím, že v Bostonu to byla ojedinělá akce pomatenců," řekl muž, který se s organizátory v Bostonu dobře zná.

Přesto a nebo právě proto Praha zažije nejrozsáhlejší opatření v historii. "Bezpečnost je aktuálně na maximální úrovni, vyšší dosud nebyla," dodal Capalbo, ale detaily nechtěl prozradit. Pořadatelé prý situaci konzultovali i na nedávném maratonu v Londýně.

Kamery všude

Některé kroky lze přesto odhadnout. Větší budou zejména počty policistů v prostoru startu a cíle na Staroměstském náměstí a podél tratě. Revidovaly se i bezpečnostní plány. Novinkou pro letošní ročník je tak mimo jiné zavedení speciálního kamerového systému, pod dohledem tak bude kompletní trasa závodu i okolí Staroměstského náměstí. "Aby každý, kdo by náhodou chtěl škodit, si uvědomil, že o něm budeme vědět," prohlásil Jan Rafaj, tiskový mluvčí skupiny Eltodo, která kamerový systém zajišťuje. 

russoo ( 13. května 2013 05:46 )

Není to ani procento, účastníků co běží, pobybuje se to v promilích stačí... ty chytrá!

jana999 ( 12. května 2013 08:25 )

kdyby sis přečetl ten článek, tak hodně účastníků, který dneska poběží, běželi i v tom Bostonu, takže se asi znají

jana999 ( 12. května 2013 08:24 )

pžečtěte si to po sobě, jaké asi nečisté svědomí měl ten malý kluk co tam zařval? Většinou při tomhle zařvou ti co mají opravdu svědomí čisté, ti s nečistým na takové akce nechodí,

zlymikes ( 12. května 2013 06:48 )

Kdo má čisté svědomí,nemusí si dělat starosti.Ten druhý se naopak třese strachy a kaká v rohu

russoo ( 12. května 2013 06:40 )

"V Praze se běží maraton: Účastníci zavzpomínají na oběti teroru v Bostonu" zavzpomínají...oni je znali???Vzpomínali Američané také na ČR když se tu stala nějaká tragédie, např když ten magor vyhodil bytovku?Nevím o tom....

Zobrazit celou diskusi