Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přežila 17 dnů v betonové rakvi: Kolem švadlenky (18) mezitím umírali lidé

Mladá švadlena Reshmi měla obrovské štěstí, ze sutin zřícené textilky ji vytáhli po 17 dnech
Mladá švadlena Reshmi měla obrovské štěstí, ze sutin zřícené textilky ji vytáhli po 17 dnech  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
11. května 2013
22:27

Již více než tisíc obětí má neštěstí v bangladéšské Dháce. O to neuvěřitelnější je příběh Reshmi (18), kterou z trosek vyprostili živou 17 dní od zřícení budovy. Prý již ztrácela naději, že někdy uvidí slunce. A v duchu se s ní rozloučila i její rodina. Nyní popsala, jak se jí podařilo přežít.

Schovala se v mezeře mezi nosníkem a jedním sloupem. Jako zázrakem nemá žádné vážné zranění a s lékaři při převozu do nemocnice dokonce mluvila. Mladá švadlena Reshmi (18) měla neuvěřitelné štěstí. Ale prožila si peklo.

V pátek ji vytáhli z trosek zřícené textilky v Bangladéši, kde již zemřelo přes tisíc lidí. "Když jsme odklízeli trosky, volali jsme, zda je někdo naživu. A zaslechli jsme, že někdo říká: 'Prosím, zachraňte mne, prosím, zachraňte mne," řekl jeden ze záchranářů v bangladéšské televizi.

Ani Reshmina rodina však už nedoufala, že je dívka ještě naživu. 17. den od začátku katastrofy však uslyšeli v haldách betonu záchranáři ono slabé volání i pomoc...

Vedle ní uvízli další tři lidé: Nepřežili

"Myslela jsem si, že už nikdy neuvidím denní světlo," prozrazuje nyní Reshmi. Snažila se zachránit ttaké tím, že kolem sebe mlátila tyčemi, které našla. Dlouho se k ní však nikdo nedostal. Pila balenou vodu, kterou z trosek vydolovala - pocházela patrně z obchodu, který byl ve zříceném komplexu také.

Trosky osmipatrové budovy přitom záchranáři ještě stále prohledávají. Nedaleko Reshmi ostatně uvízli i další tři lidé. Ti však uvěznění v sutinách nepřežili. A Reshmi tak sledovala, jak umírají... 

Otřáslo jí to. Na pokraji kolapsu však byla i Reshmina matka Jobaida, když se dozvěděla o tom, že její dcera unikla o vlásek smrti. Sama utrpěla šok a skončila v nemocnici. Měla by být v pořádku, i když byl tohle pro její srdíčko pořádný zápřah. "Máme ji (Reshmi) zpět ve chvíli, kdy jsme ztratili veškerou naději," dodala sestra švadlenky, na jejíž straně stáli všichni svatí.

Rekord v přežití pod troskami drží podle BBC Pákistánka Nakša Bibiová, která v roce 2005 po zemětřesení přežila v troskách své kuchyně 63 dnů. Ještě o šest dní déle v podzemí přežilo 33 chilských horníků po závalu v roce 2010.

hankakyslikova ( 12. května 2013 00:08 )

Zdravim, prave se mezi lidma siri novinka, jak vydelat penize na netu. Najdete to na - Prozrazeno.WZ.cz - Ja si takto vydelavam uz asi mesic a jsem spokojena. Bylo by ale dobre se na to podivat rychle, protoze to uz brzy nebude mozne!

cinderella1 ( 11. května 2013 23:28 )

Zobrazit celou diskusi