Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zřícení textilky v Bangladéši si už vyžádalo tisíc mrtvých

Autor: ČTK, kla - 
10. května 2013
06:53

Při zřícení osmipodlažní budovy s textilní výrobou v bangladéšské metropoli Dháce zahynulo už nejméně 1000 lidí. Bilance nejhorší podobné katastrofy v moderní historii se zvýšila poté, co vojáci a záchranáři objevili v troskách za poslední den několik desítek mrtvých těl. 

"Počet mrtvých nyní stoupl na tisíc," řekl agentuře AFP mluvčí armády Šahnevaz Zakaria. Vyprošťovací práce probíhají již třetí týden a počet obětí může dále vzrůst, neboť v době zřícení se v budově nacházelo okolo 3000 lidí.

V souvislosti s neštěstím zatím policie zadržela devět osob včetně majitele budovy. Pokud je soud uzná vinnými z vražd či masového zabití, hrozí jim trest smrti. Úřady zjistily, že původně pětipatrová stavba nebyla navržena pro těžké průmyslové stroje ani pro tři další podlaží.

Největší katastrofa v moderní historii

Bangladéšská tragédie dosáhla již dvojnásobného počtu obětí ve srovnání s druhou nejhorší katastrofou tohoto druhu. Tou bylo zhroucení pětiposchoďového obchodního domu v jihokorejském Soulu v roce 1995. V troskách tehdy zahynulo 501 lidí a dalších 937 utrpělo zranění. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi