Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Havárie potrubí v Praze: 70.000 lidí bez vody!

70 tisíc Pražanů se v pondělí večer ocitlo bez vody
70 tisíc Pražanů se v pondělí večer ocitlo bez vody  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš, ČTK - 
6. května 2013
21:02

Zhruba 70.000 Pražanů je bez vody kvůli havárii potrubí v Praze 4, která se stala před 14:00. Ačkoli oprava potrvá zřejmě až do úterního večera, dodávky vody by se měly obnovit během dvou hodin.

"Vodařům se podařilo přepojit postiženou oblast na náhradní trasy", oznámil večer mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Ondřej Pokorný. Místy se ale ještě mohou objevit krátkodobé výpadky. Postiženo je celkem šest oblastí - Budějovická, Pankrác, Nusle, Michle, Kačerov a Vyšehrad.

"Lokalita se začíná pozvolna tlakovat a dodávka vody by měla být v drtivé většině obnovena během dvou hodin," řekl Pokorný. Plnohodnotně obnovit dodávku vody se již povedlo třeba na sídlišti Baarova. "Místy může dojít ke krátkodobému výpadku dodávky pitné vody nebo se mohou vyskytovat nižší tlaky, které nebudou zásadního charakteru," dodal. Havárii označil za mimořádnou a velmi komplikovanou.

Podnik hned po havárii poslal na místo ve spolupráci s hasiči desítky cisteren s vodou. "Obyvatelstvo zásobujeme dvěma způsoby - jeden jsou přistavené voznice, které stojí na místě, ty mají něco přes dva kubíky. Pak jsou to trambusy neboli auta na rozvoz pitné vody, která mají kolem pěti kubíků," upřesnil Pokorný. Dodal, že PVK i přes veškerou snahu nemohou plnohodnotně zásobit všechny obyvatele v této lokalitě.

Ačkoli dodávky vody se podaří obnovit ještě dnes, oprava poškozeného potrubí v Hanusově ulici potrvá asi až do úterního večera. Voda začala unikat před 14:00 z potrubí o průměru půl metru. Postupně se ji povedlo zastavit a odčerpat z výkopu. V noci budou práce pokračovat, mimo jiné je potřeba rozšířit výkop. "V místě opravy je několik kabelovodů a zemní práce musí probíhat pomalu a velmi opatrně," upozornil mluvčí.

PVK zásobuje vodou více než 1,4 milionu obyvatel Prahy i blízkého okolí.

huffduff ( 7. května 2013 13:49 )

Pražská radnice dostala od PPF Banky dividendy (http://***financninoviny.cz/investice/zpravy/akcionari-ppf-banky-schvalili-vyplatu-dividendy-1-4-m iliardy-kc/933653), tak doufám, že za ně opraví trubky a neskončí v nějakém tunelu. Blance třeba.

jima ( 7. května 2013 08:24 )

Proto ti smejdi chteji tu povinnost oprav prenest na majitele domu

jiznicechy ( 7. května 2013 00:37 )

To ještě vyhlásili, že poslali všechny cisterny, které mají k dispozici. Pražské vodárny měli na svých www stránkách odpoledne uvedeno cca 20 stanovišť cisteren, které náhle smazali a uváděli 10 míst, kde budou cisterny pro 70.000,- lidí. Pokukd to jsou - jak vyhlašovali - všechny cisterny, tak potom tedy mají pro celou Prahu 10 cisteren. Ti blbí komouši, když se jim to stalo, tak jsme měli cisternu v ulici a ve vedlejší byla další. Dnes jsme měli nejbližní cisternu cca 1,5 Km daleko. Jinak máte naprostou pravdu - konkrétně toto potrubí je tak stoleté.

Zobrazit celou diskusi