Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Německá policie zatkla údajného dozorce z Osvětimi!

Německá policie zadržela nacistického zločince, který má svědomí životy osvětimských vězňů
Německá policie zadržela nacistického zločince, který má svědomí životy osvětimských vězňů  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
6. května 2013
17:58

Spadla klec! Dlouhá desetiletí unikal před spravedlností, teď ho ale konečně dohnala. Německá policie zadržela muže číslo čtyři na seznamu nacistických zločinců.

Německá policie dnes ve Stuttgartu zadržela třiadevadesátiletého muže, který byl údajně za druhé světové války dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Zadržený je podezřelý z podílu na vraždách osvětimských vězňů, kterých se prý dopustil mezi lety 1941 a 1945.

Německá prokuratura neuvedla jméno zatčeného, ale podle německých médií jde o Hanse Lipschise z jihoněmeckého Aalenu. Na seznamu hledaných válečných zločinců, který vede Středisko Simona Wiesenthala, je Lipschis uveden na čtvrtém místě. Muž, který se narodil v Litvě a naturalizovaným Němcem se stal za nacistického režimu, sloužil údajně v jednotkách SS a podílel se na masakrech civilistů, zejména Židů.

Podle německé regionální televize SWR Lipschis připouští, že v Osvětimi sloužil, ovšem pouze jako kuchař, nikoli dozorce. V roce 1956 se Lipschis přestěhoval do USA, ale v roce 1983 byl deportován do Německa.

reggina ( 6. května 2013 19:59 )

Mam dojem, ze v SS slouzili jen zdravotnici a kuchari....Kdyz nejakeho ssaka chytnou, tak je to vratny, nebo uklizec, ale nikdo nevrazdil... Chjo, co ted s nim, stejne chcipne za chvili.....

Zobrazit celou diskusi