Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zbytečná smrt dítěte: Vašíkovi (6) přestali rodiče dávat inzulín

Rodiče přestali chlapečkovi píchat inzulín, na následky čehož pak zemřel. Ilustrační foto
Rodiče přestali chlapečkovi píchat inzulín, na následky čehož pak zemřel. Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Jitka Pecharová - 
6. května 2013
15:42

Léčbu cukrovky syna Vaška (6) inzulínem zavrhli rodiče z Trutnova. Víc než tradiční medicíně matka (28) dvou dětí a její přítel (40) věřili, že chlapci pomohou léčitelé. Lék na snížení hladiny cukru v krvi nahradili bylinkami, které koupili od společnosti nabízející alternativní medicínu. Hoch po několika týdnech zemřel.

Pro léčbu alternativní přírodní medicínou se matka s druhem rozhodli v lednu, i když od dětské lékařky věděli, že bez inzulínu bude mít syn zdravotní problémy. Po konzultaci s léčiteli byli přesvědčeni, že sušené bylinky a kapky z přírodních extraktů chlapci vyčistí organismus a úplně ho uzdraví. A v této léčbě pokračovali dál, i když se Vaškův stav zhoršil.

Inzulín nakonec úplně vysadili. Hoch minulý měsíc, dva dny po narozeninách matky, zkolaboval. Žena přivolala záchranku, ale bylo pozdě. „Dítě zemřelo na selhání oběhového systému v hyperglykemickém kómatu,“ konstatovala mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Vinu necítí

Ženu a jejího přítele policie stíhá za ublížení na zdraví. Oni ale vinu necítí. „Chtěli jsme, aby se kluk netrápil a mysleli jsme, že tahle léčba bude zdravější. I přítelkyně ji vyzkoušela a lépe jedla,“ řekl partner Vašíkovy matky. Podle něj měl chlapec vedle cukrovky další nemoci, které mohly zapříčinit jeho smrt. Trpěl i mozkovou obrnu a epilepsií.

Jednání partnerů policie ale navíc hodnotí jako úmyslné. Podváděli totiž při zápisu naměřených hodnot hladiny cukru do diabetického deníku. Když glukometr ukazoval neměřitelné vysoké hodnoty, uváděli nepravdivě čísla v normě. Vašek měl ale hladinu cukru až pětinásobně vyšší. „Dělali jsme to, ale asi ze strachu. Nebylo to myšleno zle,“ řekl muž.

Pokud se matce a jejímu příteli prokáže, že zavinili Vaškovu smrt, hrozí oběma až 16 let vězení.

zelena.karkulka ( 6. května 2013 20:32 )

Přesně to mě napadlo,že se ho chtěli zbavit,proto jsou v pohodě a vinu necítí.Pochybuju,že by jim nějaký léčitel tohle poradil

hejhej ( 6. května 2013 16:36 )

Dítě mělo epilepsii, dětskou obrnu,cukrovku.Nechci nikomu ublížit,ale vypadá to,že se rodiče chtěli nemocného syna zbavit."Léčitel" by měl být obžalovaný stejně jako rodiče.Plno "léčitelů" za drahé peníze už pomohli hodně lidem,kteří jim slepě věřili,na onen svět.

dadaveve ( 6. května 2013 16:15 )

bože jak může být někdo tak blbý, když vidim že se to zhoršuje tak si bylinky strčim.... no ty museli mít IQ! Nechali ho trpět! cukrovka a porucha příjmu potravy je docela dost velký rozdíl.

Zobrazit celou diskusi