Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chystáte se na korunovační klenoty? Ve frontě si počkáte 5 hodin

Autor: ČTK, kla - 
5. května 2013
12:15

Pokud se chystáte prohlédnout si mezi 10. až 19. květnem vzácné korunovační klenoty, musíte si na ně vyhradit čtyři až pět hodin. Tak dlouhou dobu čekání ve frontě odhaduje Správa Pražského hradu po zkušenostech z minulých let.

Symbol české státnosti totiž v minulosti lákal desetitisíce lidí. Žádné rezervace přitom nebudou možné. Pokud se na někoho nedostane, přestože přijel zdaleka, nebude mít další den ve frontě nárok na přednostní místo, uvádějí nově spuštěné webové stránky výstavy. Atraktivní expozice ve Vladislavském sále Pražského hradu bude otevřena denně od 09:00 do 18:00 hod.

Správa Pražského hradu čeká velký zájem návštěvníků. V roce 2003 totiž přišlo 44.475 lidí a naposledy před pěti lety 32.050 lidí, podobně jako v roce 1998. Vstup na výstavu bude zdarma, podle Hradu se nebudou vydávat ani žádné časové vstupenky nebo lístky na pořadí. Přednostně budou moct jet jen vozíčkáři, které může doprovodit maximálně jedna osoba.

"Zájem návštěvníků očekáváme tradičně velký. Lidé se ptají hlavně na provoz výstavy: pro všechny zájemce jsme proto na www.hrad.cz spustili speciální informační stránku," řekl ČTK David Šebek z tiskového oddělení Správy Pražského hradu.

Hradní brána se podle něj uzavře tehdy, co čekající lidé zaplní prostor jižních zahrad. Tak se vyčerpá denní kapacita výstavy, přičemž se předpokládá maximálně pět tisíc lidí denně. Klíčové bude poledne, kdy by se měla denní kapacita naplnit. Štěstí tak budou mít jen ti, jimž se podaří dostat za bránu do hradního areálu.

Korunovační klenoty

Soubor českých korunovačních klenotů tvoří Svatováclavská koruna z doby před rokem 1346, korunovační žezlo a jablko z druhé třetiny 17. století, korunovační kříž ze 70. let 14. století, korunovační meč ze 13. století a korunovační roucho z poloviny 17. století.

Na přání Karla IV., který nechal zhotovit svatováclavskou korunu a byl s ní v roce 1347 jako první korunován českým králem, se klenoty předvádějí lidem jen při výjimečných příležitostech. Svatovítský poklad patří mezi nejvýznamnější umělecké sbírky v tuzemsku.

valesovavera ( 19. května 2013 15:33 )

Vša on je nad opičák ne nad člověk.

jabulka ( 13. května 2013 20:34 )

Proboha proč v dnešní době se musí stát 5 hodin fronta. Proč neexistuje možnost zamluvit si elektronicky termín? Mimopražští by měli jistotu, že přijdou na řadu. Starým zájemcům by určitě termín zabukovali rádi vnuci. Všichni by byli spokojení. Ale vlastně - proč by měli být lidi spokojení, že. Ne prostě to nechápu a hlavu si mohu ukroutit. Prostě jak za komančů, kdy se stály fronty běžně a nadšeně. Že by se na Hradě vracely ke starým praktikám? No na příštích 5 let se s tím budeme muset smířit. Jo, máme co někteří chtěli.

namoroman ( 5. května 2013 15:30 )

Ď

namoroman ( 5. května 2013 14:25 )

Nějakej podvraťáček-hafínek by se v tom Tvojem příbuzenstvu taky našel-to se nepochlubíš,že?!--

namoroman ( 5. května 2013 13:52 )

Díval jsem se teď na čt24 - byl tam Hasenkopf-Zajímavé- Proto jsem odpověděl až nyní. Zítra je jasné kdo zpískl amnestii

Zobrazit celou diskusi