Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel válečný hrdina Malý: Vydával se za staršího, aby mohl do armády! Lásce k vlasti ho naučil táta

Zemřel bývalý válečný letec Milan Malý, který ve 2. světové sloužil u RAF
Zemřel bývalý válečný letec Milan Malý, který ve 2. světové sloužil u RAF  (Autor: ČTK, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
2. května 2013
20:36

Byl jedním z posledních žijících Čechů, kteří za druhé světové sloužili v Britském královském letectvu (RAF). Plukovník Milan Malý, který v pouhých 18 letech zasáhl i do bitvy u Tobruku, zemřel ve středu v Českých Budějovicích, kde před časem vzpomínal, jak ho jeho otec-italský legionář naučil lásce k vlasti a povinnosti k její obraně.

Bývalý válečný pilot Malý zemřel ve věku 89 let. Jeho život byl přitom plný dobrodružství. Poté, co nacisté u nás zřídili Protektorát Čechy a Morava, byl Malý nasazen do válečné výroby v Německu. Se dvěma kamarády ale uprchl a přidal se k československým jednotkám ve Francii. Musel se vydávat za staršího, jinak by ho mezi legionáře nepřijali.

V osmnácti bojoval u Tobruku

V pouhých 18 letech se pak dostal do Afriky, kde bojoval v legendární bitvě u Tobruku. Poté již nastoupil do britského královského letectva RAF. Stal se vůbec nejmladším příslušníkem 312. československé stíhací perutě.

"Můj tatínek byl italský legionář, který bojoval za svobodu a samostatnost Československa již za první světové války. Jeho vlastenecká výchova a příklad, jak bojoval za Československo v zahraničí, ve mně zanechal pocit lásky k rodné vlasti a národu," prozradil před časem Malý Českobudějovickému Deníku. "Po okupaci jsem proto věděl, stejně jako mnozí další, že to, co naši otcové tehdy v legiích vybojovali, musíme umět obhájit. Svobodu Československa jsme museli zase vybojovat zpátky," dodal Malý.

Pronásledován komunisty

Brněnský rodák Malý pak po válce zůstal v armádě, odkud jej však komunistický režim po roce 1948 vyhodil. Živil se jako dělník v českobudějovické Igle, kde se vyráběli například jehly, a posléze jako technolog.

Po srpnu 1968 byl za distribuci novin Pražského jara převeden na dělnickou profesi v Kalírně. Po převratu v roce 1989 byl rehabilitován. Je nositelem tří československých a tří britských válečných vyznamenání.

"Těchto lidí si musíme vážit a stále si připomínat, co pro nás a pro svobodu vlasti udělali," řekl dnes českobudějovický primátor Juraj Thoma, který v roce 2008 ocenil Malého vyznamenáním Za statečnost. Podpoří prý aktivitu sedmi senátorů, kteří chtějí pro Malého další, tentokrát posmrtné vyznamenání - Řád Bílého lva.

mortis69 ( 3. května 2013 15:18 )

Tak to prrr.Jem nestraník,protože zrušili Dělnickou stranu.S komoušema nemám nic společnýho,protože můj děda byl továrník a tak mi to i v osmdesátejch letech dávali sežrat.Nesnížim se k nadávkám,protože jsi mi volnej,jak vytahaná pí.....

mortis69 ( 3. května 2013 15:05 )

Tak si věř dál,rudý bratře.Já mám jiné informace.Třeba,že se značná část ruského dluhu vůči nám prominula.To nesmíš hltat ideově zabarvené rádoby fakta.Starý Škodováci by mohli vyprávět,co chodilo do Sovětska a co za to viděli.

mortis69 ( 3. května 2013 14:42 )

Ale píše.Zprávu o tom jsem kdysi četl.Více mě však zaráží,že zvláště komoušofiům nevadí vývoz zboží za hubičku do CCCP,který trval čtyřicet let.To se nedá ani přibližně srovnávat.

mortis69 ( 3. května 2013 09:53 )

Souhlas Nejdřív na frontě a pak v komunistickým kriminále

mortis69 ( 3. května 2013 02:43 )

Ale on se momentálně nehodil-on momentálně umřel

Zobrazit celou diskusi