Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdeněk (36) zmizel na řece Moravě s dcerou (6) a kamarádem: Naděje je už malá, tvrdí místní

Autor: ljš - 
2. května 2013
17:42

Byl slunečný sváteční den, a tak si Zdeněk (36) se svou dcerkou Vendulkou a kamarádem Markem vyrazili na vodu. Na místo určení už ale nedorazili. Záchranáři našli jen jejich převrácený člun a místní už pomalu ztrácejí naději.

Zdeněk Bačík vyrazil spolu s kamarádem Markem (29) a dcerou Vendulkou, o kterou se podle televize Nova sám vzorně staral, od doby, co od nich její matka odešla, po řece Moravě ze Strážnice do asi 15 kilometrů vzdáleného Rohatce. Tam už ale nedopluli a jejich člun byl nalezen prázdný a převrácený.

Záchranáři a dobrovolní hasiči po nich pátrali od středečního večera do pozdních nočních hodin a celý dnešní den, ale marně. "Už jsou nejspíš všichni mrtví," řekl Blesk.cz jeden z místních.

Naděje

Malá šance na šťastný konec tu však stále ještě je. Zdeňkův kamarád Marek je vášnivý rybář, je proto možné, že si trojice jen udělala neplánovanou zastávku a člun jim nešťastnou náhodou uplaval. Břehy řeky, která je v tomto úseku velmi klidná, však již byly několikrát prohledány.

Mobily jsou neaktivní

"Zjišťujeme, zda neutonuli. Možná si jen udělali někde přestávku. Pokud je tomu tak, měli by co nejdříve kontaktovat své blízké, nebo dát o sobě vědět policii," uvedl mluvčí. Zdůraznil, že mobily pohřešovaných "nejsou kontaktní".

Vodohospodáři dnes v poledne snížili v kritickém úseku hladinu řeky. V místě nazývaném Osypané břehy se již ve středu našla ve vodě převrácená loďka. Stále se ale neví, zda je to ta, kterou využívali zmizelí výletníci, zdůraznil mluvčí.

Trojice využila slunečný první máj k výletu. Měla v plánu sjet řeku Moravu ze Strážnice do zhruba deset kilometrů vzdáleného Rohatce, a to na vypůjčené loďce. Tok je v tomto úseku zcela klidný, tedy bez nebezpečných splavů.

Pátrání je přerušeno

Když do smluveného cíle trojice nedoplula, jejich příbuzní se v 19:30 obrátili na policii, která vyhlásila pátrání a zapojila do něj i hasiče. V noci muselo být hledání přerušeno.

Dnes řeku v kritickém úseku prohledávali hasiči a policisté do pozdních odpoledních hodin v pěti člunech. Část toku také prohlédli termovizí z vrtulníku. Další desítky záchranářů propátrávaly břehy řeky Moravy. Policisté již obtelefonovali všechny příbuzné i známé zmizelých, obešli nemocnice v regionu a navštívili také restaurace a hotely na Hodonínsku. Trojici ale nenašli.

Večer policisté pátrání přerušili, pokračovat budou v pátek ráno. Podle Zámečníka vodohospodáři sníží průtok řeky, aby pátrání mohlo být účinnější.