Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zemanovo první veto: Zamítl novelu, kam se vloudila úleva solárníkům

Prezident Miloš Zeman udělil své první prezidentské veto
Prezident Miloš Zeman udělil své první prezidentské veto  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
2. května 2013
17:07

Miloš Zeman již dříve upozorňoval, že bude vety šetřit. Dnes se rozhodl pro první. A logické. Vetoval totiž chybnou novelu o odpadech, do které se vloudily úlevy pro solárníky, které však Sněmovna neschválila.

Součástí novely o odpadech byl totiž i pozměňovací návrh, který se týká solárníků, ale neprošel Sněmovnou. Šlo prý o administrativní nedopatření. Sněmovna zhruba před dvěma měsíci poslala Senátu novelu ve znění, které obsahovalo i neschválený návrh poslance Františka Sivery (ODS).

Sivera navrhoval, aby se o šest měsíců do konce letošního roku prodloužila lhůta, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

Horní a dolní komora se pak dohadovaly, jak celou situaci vyřešit. Senát koncem dubna odmítl projednávat normu podruhé v opraveném znění se zdůvodněním, že už o ní rozhodl. Navíc vyvstaly pochyby o tom, zda je druhá verze správná.

Zeman to rozsekl. Nepovolil by ani poslanecký klub LIDEM

Spor rozsekl Zeman. "Došlo k porušení Jednacího řádu Poslanecké sněmovny, protože zaslala do Senátu jí neschválený návrh zákona. Z tohoto ústavně právního důvodu vracím Poslanecké sněmovně zákon k novému projednání," stojí v odůvodnění, které prezident zaslal šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové.

Zeman vedle toho také dnes přes svou mluvčí oznámil, že by Sněmovně vrátil i další návrh, pokud se mu dostane na stůl - jde o novelu jednacího řádu, která by umožnila straně LIDEM založit si poslanecký klub. Tato předloha však teprve čeká ve Sněmovně na závěrečné hlasování.

krupan10 ( 3. května 2013 07:23 )

Zemanovi fandím

krupan10 ( 3. května 2013 07:22 )

jseš buzik

itartas ( 2. května 2013 19:28 )

itartas ( 2. května 2013 19:27 )

itartas ( 2. května 2013 19:27 )

Zobrazit celou diskusi