Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Američan dostal v KLDR 15 let nucených prací, protože krmil sirotky!

Kenneth Bae (vpravo) jezdil do KLDR podle přátel krmit sirotky
Kenneth Bae (vpravo) jezdil do KLDR podle přátel krmit sirotky  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
2. května 2013
09:36

Severokorejský režim odsoudil k 15 letům těžkých nucených prací korejsko-amerického turistu Kennetha Baeho. Ve vězení ho drží od loňského listopadu. Údajně se přiznal ke "zločinům proti lidově demokratické republice". Podle přátel byl misionář, který jezdil do KLDR krmit sirotky.

Čtyřiačtyřicetiletý Bae byl ve skupině pěti turistů, kteří v listopadu 2012 přijeli do města Radžin na severovýchodě KLDR. "Během vyšetřování přiznal, že spáchal nepřátelské zločiny směřující ke svržení KLDR," napsala minulý týden ve zprávě o zahájení soudu severokorejská agentura KCNA. "Jeho zločin prokázaly důkazy," dodala agentura.

Bae, o kterém severokorejské sdělovací prostředky informují pod jeho korejským jménem Pe Jun-ho, je šestý Američan zadržený v KLDR od roku 2009. Ostatní Američané byli nakonec deportováni, anebo propuštěni po diplomatických intervencích na nejvyšší úrovni; do některých případů se zapojili bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter.

Bývalý vyslanec OSN Bill Richardson předal severokorejským činitelům dopis týkající se Kennetha Bae během své lednové cesty. Možnost setkat se s ním ale nedostal.

Severokorejské sdělovací prostředky ani americká vláda o Baem mnoho informací nezveřejnily. Podle jeho přátel a jihokorejských aktivistů je Bae křesťanský misionář korejského původu s americkým občanstvím, který žije v čínském pohraničním městě a pravidelně jezdí do KLDR, aby krmil místní sirotky. Není známo, zda se je nepokoušel obracet na víru.

annael ( 2. května 2013 11:55 )

To je stejný jako v Číně.

lennne ( 2. května 2013 11:34 )

kdyby nebyl blbe.j tak by se necpal do KLDR....

leninos ( 2. května 2013 11:09 )

A pánbu se na něj vykašlal a nechal ho v tom...

e.44 ( 2. května 2013 10:51 )

Njn, tamnější režim potřebuje čas od času nějakýho nepřítele zvenčí, aby tím moh dokázat, jak je dobrej, že stojí nepřátelům za rozvracení A taky je potřeba doplňovat pracovní síly do táborů těžkých nucených prací. Tyhle pracovní síly jsou zadara, ale při tamním zacházení a stravování maj nízkou životnost

jana999 ( 2. května 2013 09:55 )

kdo ví čím ty sirotky krmil, možná tím, čím nás krmí ta zlodějská banda v čele s nečasem a kalousem.

Zobrazit celou diskusi