Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pět let od znásilnění a vraždy Jakuba (†9): Nikdy mu to neodpustím, vzkazuje tatínek

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: psch - 
1. května 2013
05:00

Uběhlo pět let od tragické smrti tehdy devítiletého Jakuba Šimánka. Jeho otec, generál Hynek Blaško, zapálil svíčku na místě, kde Jakuba zavraždil pedofil Antonín Novák. „Nikdy mu to neodpustím,“ řekl.

Neutuchající bolest, smutek a oči pro pláč má generál Hynek Blaško, který přijel do Havlíčkova Brodu uctít památku svého syna, Jakuba Šimánka. Televize Nova se zdrceným otcem natočila rozhovor.

Před pěti lety ho znásilnil pedofil Antonín Novák. Od hřiště, kde si malý chlapec hrál, ho odvedl na několik set metrů vzdálenou ubytovnu, kde ho několikrát znásilnil. Když dostal strach, že se vše provalí, odvezl chlapce za město, kde ho zavraždil.

Bylo by mu 14

„Už by mu bylo dneska 14, už by možná byl velkej, jako já,“ vzpomíná otec zavražděného chlapce. „Byl šťastnej, a tady v podstatě jeho štěstí skončilo, odsud ho odvedl pryč,“ říká v rozhovoru pro Novu Blaško a ukazuje na hřiště, odkud ho Novák odvedl.

Novák si nyní odpykává doživotní trest ve valdické věznici. To ale pro jeho tatínka útěcha rozhodně není. „Nikdy v životě mu neodpustím,“ dodává se zármutkem v hlase.

Do nebe odešla i maminka

Krutý osud si v případě pana Blaška vybral opravdu velkou daň. O pár měsíců později zemřela Jakubova maminka. Otrávila se zplodinami z plynového ohřívače.