Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

K zemi! Všichni jsme křičeli...svědectví redaktorky Blesku, která zažila výbuch u Národního divadla

Autor: simao - 
29. dubna 2013
11:28

"Všichni jsme křičeli, někdo zařval k zemi, tak jsme si lehli na zem," popsala děsivé chvíle studentka a redaktorka Blesku Tereza Stonišová, která v okamžiku výbuchu byla se spolužáky ve vedlejší budově.

Budova je zavřená, výuka zrušená. Studenti fakulty sociálních věd si dnes zažili nečekané drama. V těsném sousedství jejich budovy na Smetanově nábřeží totiž došlo k mohutné explozi.

Zrovna dnes měli psát test. Ten se však nekonal. "Přiběhl přednášející a křičel na nás, ať vyběhneme ven. Řadu lidí poranily střepy, venku jsme slyšeli nářek i pláč," říká Tereza Stonišová, mladá a začínající redaktorka Blesku. 

Hovoří se až o čtyřiceti zraněných. Z okolí epicentra výbuchu hasiči a záchranáři studenty rychle evakuovali. Objevila se totiž informace, že stále uchází plyn a mohl by hrozit i další výbuch. Studenti školu opustili narychlo, zůstaly v ní i jejich osobní předměty.

Zavládla panika a strach, podle záchranářů se však podařilo okolí evakuovat poměrně rychle a bez větších zádrhelů. A také jej neprodyšně uzavřít. Není jasné, kdy se do budovy, kterou nyní zkoumá statik, budou se studenti moci vrátit.

Utíkali i vědci

Na sociální sítě řada ze studentů začala krátce po výbuchu posílat fotografie z místa exploze. Po výbuchu však probíhala evakuace i v dalších institucích - budově Akademie věd, v kavárně Slávii i Národním divadle.

"Měli jsme poradu, zhruba kolem desáté se z ničeho nic ozvala obrovská rána a budova se otřásla. Vyběhli jsme ven, všude bylo spousta střepů," uvedl pro ČT Jan Martínek z Akademie věd, který byl při úprku vědců z budovy. Podle očitých svědků byl výbuch tak silný, že byl slyšet i na protějším břehu Vltavy, i u americké ambasády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joel ( 29. dubna 2013 20:04 )

oprava: o narodu to zhola nic nevypovida (urcite vice jak polovina jsou turiste)...

joel ( 29. dubna 2013 20:02 )

Redaktorka Blesku? No ja si rikal ze mluvi jak blbka...

howareyoudoing ( 29. dubna 2013 19:40 )

NE! ...jen lidska blbost a nezodpovednost

pelagie ( 29. dubna 2013 15:39 )

oprava : provazem

pelagie ( 29. dubna 2013 15:39 )

Řekli, údajně hrozí další výbuch ... ale jak tak koukám čumily za provozem to neodradilo a čumí, čumí a čumí ... jsme národ blbců nemůžu si pomoc

Zobrazit celou diskusi