Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Euro u nás: Ano, či ne? Zeman: Za pět let. Ať rozhodne referendum, říká Nečas

Miloš Zeman i Petr Nečas dnes v Praze přivítali šéfa Evropské rady Van Rompuye
Miloš Zeman i Petr Nečas dnes v Praze přivítali šéfa Evropské rady Van Rompuye  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
25. dubna 2013
15:00

Prezident Zeman i premiér Nečas si dnes potřásli rukou se šéfem Evropské rady Van Rompuyem. Jednali o EU i eurozóně, Rompuy se však nechal slyšet, že euro v Česku není "problémem dnešního dne", protože země neplní podmínky pro jeho přijetí. Zeman však vidí euro v Česku za pět let, Nečas zopakoval, že rozhodnout by měl hlas lidu - tedy referendum.

Česká republika nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, připomněl dnes v Praze stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po jednání s českým premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Nečas však na setkání zopakoval, že žádný konkrétní termén přijetí eura jeho vláda dávat nebude a flexibilní kurz koruny je podle něj nyní pro českou ekonomiku výhodou. Byl by rád, kdy se o přijetí eura rozhodovalo v referendu. Podle premiéra má přitom podobný názor i prezident Zeman.

Zeman pak Van Rompuyovi připomněl, že v Česku došlo k posunu, když nad Hradem zavlála vlajka EU, kterou český prezident vztyčil spolu se šéfem Evropské komise Barrosem. Nedávno se pak Zeman nechal slyšet, že by Česko mohlo přijmout euro do pěti let.

Česko je však na štíru především s kritériem cenové stability - vyšší inflaci způsobilo zvýšení DPH. Vládní experti však tvrdí, že se tahle situace v příštích letech urovná. EU také vede s Českem řízení o nadměrném deficitu (letos 4,28%, loni 3,25%), na kterém se podepsalo jednorázové zaúčtování církevních restitucí a úpravy v čerpání fondů EU.

krupan10 ( 26. dubna 2013 10:52 )

moc si to berete, Zeman za lidi rozhodně rozhodovat nechce

krupan10 ( 26. dubna 2013 08:26 )

to je zase jen mediální masáž proti Zemanovi : on prohlásil pouze, že si dovede za pět let představit, že budeme mít tady Euro. Neřekl, že ho chce zavést, to zase nějaký pisálek překroutil a "trochu" změnil celý význam. Myslím, že také vždy hájil referendum, které by mělo rozhodnout.

sores ( 25. dubna 2013 17:12 )

Po přijetí Eura bude Česko ještě větší žebrota a životní úroveň klesne ještě více. No až na české milionáře, těch se to samozřejmě netýká a prachatých politiků,že.

namoroman ( 25. dubna 2013 16:54 )

Jo...preference jsou sakra nízko Trocha populismu je potřeba...a to je zrovna to co kritizuje !

rudyptak48 ( 25. dubna 2013 16:54 )

Euro je, jak se zdá pro Zemana a Nečase, jen problémem načasování referenda. Až budou lidé ochotni, schválí jej třeba za 5 let. Vždyť o nic podstatného nejde...? Problémem není Euro, ale korupce ve všech demokratických vládách, od listopadu 1989 až po tu současnou. Jak můžeme mít vyrovnaný rozpočet, když mu všechny korupční vlády pouštěly žílou?

Zobrazit celou diskusi