Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sex s prostitutkou bez ochrany? Pokuta 20 tisíc, navrhuje poslanec LIDEM

Poslanec Viktor Paggio připravuje zákon na regulaci prostituce
Poslanec Viktor Paggio připravuje zákon na regulaci prostituce  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
24. dubna 2013
20:23

Do Sněmovny by během následujících měsíců měl zamířit zákon na úpravu prostituce. Žádný takový totiž Česko zatím nemá. Návrh má z prostituce udělat běžné povolání a stanovit i ochranu jeho provozovatelek - třeba pokutu 20 tisíc korun pro toho, do bude mít s lehkou děvou sex "bez gumy".

Poslanec Viktor Paggio (LIDEM) připravuje ve spolupráci s nevládními organizacemi, zkoumající sexuální byznys u nás, zákon na regulaci sexuálních služeb.

Česko totiž zatím stále nemá žádný právní předpis, který by nejstarší řemeslo upravoval. A tak chce poslanec prostituci nejen právně ukotvit, ale také kurtizány zbavit společenského stigmatu.

Regulovat prostituci však chce i pražský magistrát, který už připravil svou verzi zákona. "Hlavní město Praha se vydává cestou represe, pokut a lhůt, já se vydávám cestou opačnou, cestou inkluze a posílení práv lidí, kteří se v prostituci pohybují a kteří v ní pracují," řekl dnes novinářům Paggio.

Poslanec: Sexuální akt za úplatu není proti dobrým mravům

Jeho poslanecký návrh rozlišuje mezi prostitucí dobrovolnou a nucenou a chce respektovat svobodnou volbu jednotlivců zvolit si prostituci jako zdroj obživy. "Zákon nepřímo stanoví, že dohoda o sexuálním aktu za úplatu není proti dobrým mravům, takže platba za ni je vymahatelná u soudu," dodal poslanec.

Zohledňujeme prý také zdravotní hledisko, když zavádí nový přestupek za užívání sexuálních služeb bez ochrany. Za jeho porušení by hrozila pokuta 20 tisíc korun. Prostitutky by však podle něj nemusely chodit na pravidelné zdravotní prohlídky.

Kvůli přijetí nového zákona by však muselo Česko vypovědět některé mezinárodní smlouvy, například úmluvu o potlačování obchodu s lidmi. Na tom ztroskotal návrh o legalizaci prostituce z řad ČSSD v roce 2005.

miss.burtionata ( 23. června 2013 16:29 )

Vcelku nesmyslná věc, protože existují slečny, které nejsou prostitutky z povolání,ale "daj" každému na diskotéce, zde přeci hrozí stejná procento nákazy.

kuniksicht ( 15. května 2013 23:06 )

sam at si nasazuje......nevi s kym mu ta jeho zahyba

janamorava ( 15. května 2013 22:32 )

No sláva!! Aspoň v něčem by mohla být tahle nevolená strana užitečná!!Mohla by v nevěstincích a temných uličkách konrolovat, jestli mají páni zákazníci nasazenou "čepičku". Bohulibé dílo.....

alex0800 ( 25. dubna 2013 08:01 )

Ovšem, legalizace prostituce, že není proti dobrým mravům? Kolik platí té své ženě za sex? Tohle je hnus, ale neskutečný.. Aspoň se ukazuje, co je to za člověka.. Podporovat kur.vy.. Nechcete podporovat i nájemné vrahy, řemeslo jako každé jiné.. Jen by mohli platit daně Kalouskovi Takového trubce do té politiky pustil kdo??? Příště nám bude tvrdit, že je normální, když rodiče prodávají své děti, páč na to mají právo..

alex0800 ( 25. dubna 2013 07:52 )

Copak si pan Viktor pořídil, že najednou chce být přísný na své zaměstnankyně?

Zobrazit celou diskusi