Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ivana Zemanová v Rakousku: První úsměv první dámy, tajemný jako Mony Lisy

Autor: simao, ČTK - 
23. dubna 2013
16:23

GALERIE: Na státní návštěvu do Rakouska vyrazil Miloš Zeman opět v doprovodu první dámy i první slečny. Ivana Zemanová zaujala novou barvou vlasů i nepatrným úsměvem alá Mona Lisa, nechyběla ani prezidentská dcerka Kateřina.

Zemanovi si opět vyjeli na výlet za hranice Česka. Tentokrát do Rakouska, s první zastávkou v někdejším sídle rakouského císařství Hofburgu. Nenabalili si na cesty však obligátní českou svačinku řízky, na wienerschnitzel se možná dostane později při večeři po setkání se starostou Vídně Michaelem Häuplem.

Zemana v Rakousku přivítal jeho protějšek Heinz Fischer, jehož jméno nápadně připomíná Zemanova zadluženého rivala v boji o Hrad. Nechyběla ani paní Fischerová - rodačka ze Stockholmu Margit Fischer, dcera rakouských rodičů, kteří do Švédska utekli před nacistickou diktaturou.

Fischerovi v Rakousku uvítali samozřejmě i Zemanův dámský doprovod. Ivana Zemanová opět vsadila na jistotu a neriskovala - vyrazila celá v černém, nechala si však u kadeřnice udělat nový melír a prezentovala se tentokrát nepatrným úsměvem alá Da Vinciho Mona Lisa.

Není však známo, zda "česká Kate", tedy prezidentská dcera Kateřina, s sebou do Vídně vzala i tentokrát své kamarádky, podobně jako předtím do slovenské metropole.

Zeman: Odsun sudetských Němců byl lepší než smrt!

Miloš Zeman pak stihl v Rakousku způsobit i rozruch - to když v rozhovoru pro agenturu APA zopakoval svůj dřívější kontroverzní názor na poválečný odsun sudetských Němců, který byl podle něj za jejich vlastizradu mírnější než trest smrti.

Ocenil nicméně deset procent sudetských Němců, kteří se tehdy proti Hitlerově politice postavili. Nejvyšší představitel sudetských Němců v Rakousku Gerhard Zeihsel však odmítl, že by německá menšina v Československu nesla vinu na nacistickém obsazení českých zemí a ohradil se i proti Zemanovu rozdělování sudetských Němců na dobré a zlé.

V pátek povečeří Zeman s Klausem a jeho rodinou

Pro Miloše Zemana jde přitom v Rakousku o druhou zahraniční cestu. Schůzky rakouských a českých státníků jsou poměrně obvyklé - Heinz Fischer navštívil Prahu v roce 2009, exprezident Klaus byl ve Vídni naposledy loni.

Právě Klausův web pak dnes informoval o dalším programu Miloše Zemana, až se vrátí ze zahraničí. Již v pátek by mělo dojít na společnou večeři Zemanových a Klausových na prezidentském zámku ve středočeských Lánech. "Na pozvání prezidenta Miloše Zemana přijede Václav Klaus s manželkou Livií a oběma syny a jejich manželkami v pátek 26. dubna na večeři do lánského zámku," uvádí web.

Řeč tak možná padne i na téma, které dnes oprášil Miloš Zeman i v Rakousku - jmenování českých velvyslanců, kvůli kterému se prezident pře s ministrem zahraničí Schwarzenbergem. Ve hře je totiž i bývalá první dáma Livia Klausová.

itartas ( 19. října 2013 08:49 )

Všichni tvrdí, že musí zhubnout, ale v tomto věku to jde docela blbě. Je fakt, že ona na to má peníze, takže by si mohla dovolit někoho, kdo by ji sestavil jídelníček, někoho kdo by ji striktně trápil v posilovně a za 2-3 měsíce by byly kila dole! No šťastná ženská to není, je to škoda.

itartas ( 19. října 2013 08:43 )

itartas ( 19. října 2013 08:42 )

itartas ( 19. října 2013 08:41 )

itartas ( 19. října 2013 08:41 )

mortis: ale nepovídej a k takovému závěru jsi došel na základě jakých argumentů?

Zobrazit celou diskusi