Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policie obvinila ex-ministra Julínka z korupce: Škoda za 800 milionů!

Bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka obvinila policie z korupce
Bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka obvinila policie z korupce  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš, ČTK - 
19. dubna 2013
14:45

Bývalému ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) hrozí až deset let vězení! Podle protikorupční policie totiž připravil stát o 800 milionů korun tím, že převedl provoz vrtulníků záchranné služby na soukromé subjekty..

"Protikorupční policie obvinila bývalého vrcholného představitele ministerstva zdravotnictví ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku," sdělil dnes mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej, jméno obviněného nechtěl specifikovat. Podle serveru Novinky.cz se jedná ale jedná o samotného bývalého ministra Tomáše Julínka.

Kauza se týká provozování vrtulníků letecké záchranné služby, státu údajně zatím vznikla škoda ve výši zhruba 792 milionů korun. Tendr na leteckou záchranku vypsalo ministerstvo právě za Julínkova vedení.

Hrozí mu 10 let

Obviněný je stíhán na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let odnětí svobody.

"Kriminalisté obviněnému kladou za vinu, že měl v rozporu se svými povinnostmi převést činnosti spojené s provozováním vrtulníků letecké záchranné služby z ministerstva obrany a ministerstva vnitra ve prospěch dvou nestátních provozovatelů, čímž mělo dojít ke způsobení škody velkého rozsahu," uvedl mluvčí.

Škoda ještě vzroste

Vyčíslená škoda představuje rozdíl mezi náklady na provoz ze strany uvedených státních subjektů a nestátních podnikatelských subjektů. Podle policie by státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji. Smlouvy s nestátními provozovateli jsou uzavřeny až do roku 2016, takže škoda může ještě vzrůst.

Tendr na leteckou záchrannou službu vypsaný ministerstvem zdravotnictví vyhrály firmy Alfa Helicopter a DSA, provozují ji od ledna 2009. „Společnost provozuje leteckou záchrannou službu vždy na základě řádných výběrových řízení a uzavřených smluv. Uváděná škoda je naprosto nepravdivá a zavádějící, protože armáda a policie nebyla dodnes schopna stanovit kompletní cenu za vlastní provoz,“ zdůraznil předseda představenstva DSA Tomáš Suchánek.

ornel ( 25. dubna 2013 07:01 )

přemístitel ))On to odklonil )

ornel ( 25. dubna 2013 07:00 )

Krytinář,Bohdalová,Vondráčková,Náhlovský a další exšpertíci

ornel ( 25. dubna 2013 06:59 )

Rathoj

ornel ( 25. dubna 2013 06:58 )

a šup se zlodějem k Rahoj

londynskypes ( 20. dubna 2013 05:56 )

hlinsko

Zobrazit celou diskusi