Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kluk (15) znásilňoval holčičky v dětském domově: Personál je zatím bez trestu!

Autor: Zbyněk Schnapka, mokk - 
18. dubna 2013
08:19

Je to neuvěřitelné. Blesk zjistil, že za znásilnění tří malých holčiček (4, 6, 9) v Dětském domově Robinson ve Stodu na Plzeňsku nebyl z personálu ústavu dosud nikdo potrestán. Přitom se tento hnusný čin odehrál před půl rokem a viníka už soud potrestal.

Tomáš M. (15) se za zdmi domova sexuálně ukájel na nevinných dívenkách.  U soudu dostal dva roky  vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Nechutných sexuálních praktik se zúčastnil i Patrik L. (14). Ten ale vyvázl bez trestu, protože mu ještě nebylo patnáct.

Dvojice odvážných

Nyní vyšlo najevo, že ředitelka i vychovatelky se vše snažily ututlat. Nebýt otce znásilněné Zuzanky (6) Pavla N. (40) a jednoho z vychovatelů Miroslava G., případ by se možná zametl pod koberec.   

„Vychovatel Miroslav G. byl jediný z personálu domova, který se tuto činnost (pozn. red. znásilňování dívek) chlapců nebál oznámit a na jeho základě se rozběhlo policejní vyšetřování,“ řekl soudce Jan Špeta. „Už od středy věděla ředitelka i vychovatelky od dívek, jaké sexuální hrůzy musely prožít. Nic neudělaly, mlčely a snažily se vše ututlat,“ tvrdí dnes otec Zuzanky Pavel N. „Zlom nastal až po pěti dnech, kdy přišel do práce vychovatel Miroslav G. a zavolal policii. Ředitelka musí rozhodně nést následky a měla by skončit ve funkci,“ dodává  Pavel N.

Tresty přijdou?

Vedení dětského domova, jehož zřizovatelem je Plzeňský kraj, se o případu odmítá bavit. Verdikt soudu o znásilnění tří dívek za zdmi ústavu ale šokoval náměstka hejtmana Jiřího Stručka. „Jakmile se seznámím s rozsudkem, učiníme přísné kroky. Když zjistím, že v domově něco zanedbali, dojde určitě k personálním změnám,“ slíbil Blesku Jiří Struček.