Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Víme, kdo může za masakr v Bostonu, tvrdí policie v USA

Tento muž utíká z místa neštěstí úplně opačným směrem než všichni ostatní. Je právě on zadrženým podezřelým?
Tento muž utíká z místa neštěstí úplně opačným směrem než všichni ostatní. Je právě on zadrženým podezřelým?  (Autor: Reprofoto 7News, Reutres)
Autor: simao, ČTK - 
17. dubna 2013
20:03

Pachatel krveprolití v Bostonu, při kterém zemřeli tři lidé a dalších 170 jich bylo zraněno, byl dopaden. Alespoň to tvrdila americká média. Jejich informace kriminalisté nakonec vyvrátili. Potvrdili však, že identitu atentátníka znají, dokládají to dva videozáznamy.

Dva dny uplynuly od krvavého útoku v Bostonu. Dva dny plné děsu, krve, strachu a smutku. Ale také nezodpovězených otázek. Kdo a proč rozpoutal v cíli maratonu učiněné peklo?

Kriminalisté pracovali ve dne v noci, aby zjistili, kdo za útokem stál. Nyní věří, že na to konečně přišli - ze dvou videozáznamů identifikovali pachatele, který na místo přinesl bombu. "Na základě dvou videí jsme zatkli podezřelou osobu," informoval CNN zdroj blízký vyšetřování.

Bezpečnostní kamery zachytily muže, který má na sobě bílou kšiltovku nasazenou dozadu a také světlou mikinu s kapucí a černou bundu. Podezřelý nesl nebo možná pokládal černý vak na druhém místě exploze.

Právě takováto černá taška nalezená na místě neštěstí obsahovala jednu ze dvou bomb sestrojených z tlakových hrnců, obsahujících ostrý kovový odpad, případně ložiskové kuličky nebo hřebíky. Rozmetané kusy výbušného zařízení včetně poklice spadlé na střechu jednoho z okolních domů vyšetřovatelé postupně posbírali v okolí a pátrají po dalších.

Vyšetřovatelé však zatím identitu údajného pachatele nezveřejnili. Není ani jasné, zda pracoval sám a zda má něco společného i s otrávenými dopisy, které kdosi odeslal s tajemným vzkazem prezidentu Obamovi a jednomu americkému senátorovi.

Řada nezodpovězených otázek tak zůstává. Američané však věří, že se od strážců zákona brzy dozví víc.

Samotné informace od amerických médií se však rozcházejí. Bosten Globe tvrdí, že policisté sice skutečně mají hlavního podezřelého nafilmového, zatím však k zadržení nedošlo. Vyšetřovatelé však jsou prý "blízko cíle". Sama bostonsá policie i FBI označila zatčení za fámu, tiskovou konferenci k případu pak několikrát policisté odložili.

FBI navíc nadále vyzývá americkou veřejnost k dodání fotografií a záznamů z místa tragédie těsně před výbuchy. Hlášení o podezřelých osobách prý již dostala přes 2 tisíce.

luckypunch ( 18. dubna 2013 07:38 )

Není to Ornela v paruce? Ta cisterna je teď všude....

dobrotka ( 18. dubna 2013 04:17 )

Nemyslim si, ze by amici nekoho lyncovali

dobrotka ( 18. dubna 2013 02:38 )

jojo, znam moc dobre

dobrotka ( 18. dubna 2013 02:36 )

Priklanim se k tomuto nazoru

hiawatha ( 18. dubna 2013 02:32 )

Hlavne jsou opatrni kvuli tomu, aby ostatni lidi nedohnali k lyncovani urcitych etnik

Zobrazit celou diskusi