Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrtící výbuch v Bostonu: Takhle vypadala bomba!

Autor: ČTK - 
17. dubna 2013
18:23

K masakru v Bostonu, kde zemřelo po výbuchu bomby na maratonu tři lidé, se zatím nikdo nehlásí. Jasné je, že zabíjely tlakové hrnce, uvnitř kterých byly hřebíky a kovové kuličky. Přesně takové bomby doporučují islamisté! Írán se ale od útoku distancuje.

V minulosti byl tento druh podomácku vyrobené bomby použit například při rozsáhlém útoku na železnici v Bombaji v roce 2006 nebo při pokusu o atentát na newyorském Times Square v roce 2010, upozorňují americká a britská média.

Britský deník The Guardian dnes napsal, že trhaviny v tlakových hrncích jsou často používány v problematických oblastech světa. Americké úřady už téměř deset let varovaly, že takové bomby by mohly být využity i ve Spojených státech.

Návody, jak z obyčejného papiňáku sestavit bombu doslova v maminčině kuchyni, jsou i na internetu. Sestrojení takových zařízení je přitom poměrně snadné.

Jeden z takových návodů v roce 2010 umístila na internet jemenská odnož Al-Káidy, která tlakový hrnec doplněný o časovač a rozbušku označila za nejefektivnější způsob, jak sestrojit bombu.

Jenom při útoku v Bombaji v červenci 2006 bylo použito sedm tlakových hrnců. Počet obětí se tehdy pohyboval kolem 200. Za útokem podle indické policie stála pákistánská vojenská zpravodajská služba (ISI) a pákistánská separatistická muslimská skupina Laškare tajjaba.

gamehoror ( 18. dubna 2013 07:54 )

no žádná levná sranda ... papíňák 2-3 tisíce ... To nebude nějaký pasák koz z Al-Kaidy, ty snad papiňák ani neznají natož dr učit jak z toho vyrábět bombu. Z toho se nakonec stejně vyklube nějaký místní domorodec zhnusený součastnou dobou a politikou.

pgga ( 18. dubna 2013 01:32 )

Ano..to tady vime Dat bomby na sportovni akci...kde jsou zeny..deti...?

pgga ( 18. dubna 2013 01:29 )

Celkem debilni prispevek ...Hm...debilni...neni to slovo

pgga ( 18. dubna 2013 01:24 )

Omluvam se...Nicmene napis tady na dizkuze ze jsi Cech...co se ti nelibi..atd...ver mi..ze ti Nikdo nebude nadavat...atd...tedy na serioznich diskuzich... To vis...blbci se najdou vsude.Mozna...se budes divit...jak jsi psal ...zajima te názor Americanu..ne?

pgga ( 18. dubna 2013 01:20 )

Dodatek...napis tady na diskuze ze jsi

Zobrazit celou diskusi