Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Eso v rukávu žalobce v kauze Rath: Sebere mu 10 milionů?

Žalobce chce poslance Davida Ratha a jeho kumpány Kateřinu Pancovou a Petra Kotta usvědčit také pomocí e-mailů a záznamů v jejich diářích
Žalobce chce poslance Davida Ratha a jeho kumpány Kateřinu Pancovou a Petra Kotta usvědčit také pomocí e-mailů a záznamů v jejich diářích  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ljš, map - 
18. dubna 2013
19:37

Soudní líčení s exhejtmanem Davidem Rathem a jeho kumpány je na spadnutí a žalobce odhalil několik svých dalších klíčových důkazů, kterými hodlá poslat poslance za mříže. Krom odposlechů se opírá ještě o e-maily a záznamy v diářích. Navíc ho chce připravit o 10 milionů, které se našly v Rathově domě.

 

Deset milionů policie našla ve skrýši v domě Davida Ratha po jeho zatčení. Krátce poté přispěchal jeho otec Ratmír (81) s vysvětlením, že si tyto peníze uložil u syna v roce 2009, když chtěl kupovat v Hostivici dům. Jenže některé balíčky měly podle žalobce pásku Raiffeisenbank a datum se shodovalo s tím, kdy byla vyzvednuta hotovost z banky pro rovněž obžalovanou stavařku Ivanu Salačovou. Vyzvedával je svědek, jemuž Salačová řekla, že jsou pro Ratha jako provize.

Otisky prstů

 

Žalobce má v rukou i další dvě esa: Česká národní banka potvrdila, že velká část bankovek z Rathovy skrýše byla vytištěna až po roce 2010 a jsou na nich otisky prstů obžalovaného Petra Kotta.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Rath přijal kromě sedmi milionů v krabici od vína i dalších 16 milionů. Deset milionů v Rathově domě je zřejmě částí z nich. 

 

E-maily a diáře

 

 

Kromě odposlechů v kanceláři ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové policistům podle listu pomohlo sledování e-mailů Pancové a jejího přítele exposlance Petra Kotta, Lucie Novanské z firmy ML Compet, která údajně podle jejich instrukcí zmanipulované zakázky organizovala, nebo manažerů firem zapletených do korupční aféry.

 

 

 

V několika případech usvědčují obviněné v kauze i jejich diáře. Kottovi přitěžuje drobný útržek papíru. A čísla, která na něm policisté našli a dokázali je přiřadit k události, kterou detailně znali z odposlechu.

 

 

 

Systém

 

 

 

Žalobce popsal i způsob, jakým skupina kolem Ratha fungovala. Vybranou firmu údajně nechala podílet se přímo na zadávací dokumentaci k zakázce, aby jí vyhovovala a ostatním znemožnila zúčastnit se.

 

 

 

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí. Poslanec si podle obžaloby vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle státního zástupce Petra Jiráta si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal přes 16 milionů.

alenam ( 20. dubna 2013 00:32 )

Všichni politici jsou šmejdi ale Rath je extrašmejd a extrahajzl. Měla jsem s ním co do činění když se chtěl napakovat na zničení dětského domova v Pyšelých. Ten bezskrupulózní hajzl je schopnej jít kvůli penězům přes mrtvoly a dětské neštěstí a ještě se u toho tvářit jako jedinej spravedlivej až svatej, narcis jeden hnusnej sebestřednej hrabivej

itartas ( 19. dubna 2013 22:52 )

ne určitě je z Urungului což je Romania

verajc ( 17. dubna 2013 14:29 )

verajc ( 17. dubna 2013 14:28 )

Nadpis článku k pobavení - "trumf v kauze útržek papíru" to je úspěch za celý rok šetření

kocka22 ( 17. dubna 2013 14:03 )

trapně působíš ty se svojí láskou ke komunistům a nenávistí k I.Langrovi (v každém tvém příspěvku je o něm zmínka-pořád jen Ivánek Langrojc-co to je proboha za dialekt?asi ze z Plzně)

Zobrazit celou diskusi