Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chat s bezpečnostním odborníkem o útoku v Bostonu: Američané na sebe sami nezaútočili!

Autor: shp - 
16. dubna 2013
22:45

Tři mrtví, 176 raněných a zvýšený strach z terorismu. To je bilance bombového útoku na bostonský maraton. Hostem chatu Blesk.cz byl bezpečnostní odborník Andor Šándor. Nejčastěji jste se ho ptali, zda na sebe Američané nezaútočili sami. To rezolutně popřel.

Šándor na chatu prohlásil, že útok samotáře rozhodně vyloučit nelze. Stejně tak nesvědčí nález amatérsky vyrobených výbušnin o tom, že za útokem nestojí islamisté. Amatérská výbušnina nemusí znamenat, že to nebyli islámští radikálové. V Iráku, Afghánistánu a Pákistánu bylo použito velké množství tzv. amatérských výbušnin, a zcela určitě je spáchali islamisté. Nelze vyloučit, což by bylo velmi špatné, kdyby to byl začátek větší teroristické kampaně na území USA. Již 12 let se ve Státech nic nestalo.

Frenštát byl teroristický útok

Rozhodně si ale nemyslí, že byla za útokem komunistická Severní Korea, která spojeným státům neustále hrozí raketovým útokem. Na otázku, jestli podobný útok hrozí v Česku, odpověděl svérázným názorem. „ Podle mého názoru se takový útok stal v nedávné minulosti ve Frenštátu. Všichni, včetně policie, o tom magorovi věděli, ale nikdo nebyl schopen ho zastavit. Co potom ti, o kterých nic nevíme,“ prohlásil.

Američané nezabíjejí vlastní civilisty

Na časté dotazy, zda za útokem stojí sami Američané, ale důrazně odpovídal, že ne! „Nepodléhejte teoriím o spiknutí, ač mohou být někdy sexy. Můžete vládě USA vyčítat cokoli, ale představa, že sama organizuje zabíjení vlastních občanů, je absurdní,“ vzkázal čtenářům Blesku.

zelena.karkulka ( 17. dubna 2013 19:44 )

přesně tak!

zelena.karkulka ( 17. dubna 2013 19:39 )

Dnes jsem v novinách četla statistiku bombových útoků v usa-až na jeden případ to udělali vždy bílý američani,tak ať Šándor nežvaní blbiny.

japos22 ( 17. dubna 2013 12:28 )

To musí být už hodně velkej tukan, když se zamýšlí na tím, zda to nezorganizovala americká vláda.

Jirka1313 ( 17. dubna 2013 11:05 )

Tak jo. jak rádio.

mourovata.kocka ( 17. dubna 2013 09:50 )

Upřímně? Ne. Ovšem to ani při komentování několik hodin staré události, kdy nejsou relevantní informace, neočekávám. Navíc na chatu dost záleží i na tom, jaké otázky dotyčný dostává. Sledovala jsem třeba jeho včerejší vystoupení v ČT24 a tam mluvil, dle mého, velmi dobře.

Zobrazit celou diskusi