Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádky kvůli totalitě: Zbavme se politiků, spjatých s minulým režimem, vyzýval herec Vetchý

Hádek na Ústavu pro studium totalitních režimů se zúčastnil i herec Ondřej Vetchý (vpravo)
Hádek na Ústavu pro studium totalitních režimů se zúčastnil i herec Ondřej Vetchý (vpravo)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
16. dubna 2013
16:23

V Ústavu pro studium totalitních režimů to vře. Atmosféra je pořádně napjatá, zasedání Rady této instituce provází hádky, osočování, i posměch. Vedení Ústavu totiž čelí kritice, že jedná na politickou objednávku. Po premiéru Nečasovi si přisadil i herec Ondřej Vetchý.

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) odvolala ředitele Daniela Hermana a dostala se pod palbu kritiky. Prý pracuje na politickou objednávku ČSSD a KSČM. Tvrdil to i premiér Nečas. 

Předsedkyně této rady Petruška Šustrová však tvrdí, že Herman skončil kvůli výhradám a nedostatkům v jeho práci. "Nikdo z členů rady nerozhoduje, pokud je mi známo, na žádnou objednávku politických stran," prohlásila Šustrová.

Podle Nečase však má levice obavy z toho, co se skrývá v Archivu bezpečnostních složek, kde leží třeba tajné svazky StB. Premiér se nechal slyšet, že ČSSD plánuje menšinovou vládu s tichou podporou komunistů, které však na oplátku pustí k moci ve státní správě. Jenže tam by prý mohla u některých komunistů vadit jejich minulost...

I mezi dalšími lidmi panují obavy z politického řízení Ústavu. Na tiskové konferenci Rady proto panovala napjatá atmosféra - na vedení apeloval například herec Ondřej Vetchý: "Když vyhlásíme boj s korupcí, musíme se zbavit všech lidí spjatých s minulým režimem v politických a dalších funkcích," nabádal Vetchý s tím, že kolem sebe stále vidíme důsledky komunistické normalizace.

Na protest proti odvolání ředitele Hermana každopádně Ústav opustil jeho celý poradní orgán - tzv. vědecká rada. Odešli jak její předseda politolog Michal Kraus, tak i místopředseda Daniel Vaněk, historici Bukovszky, Kramer, Igor Lukeš a Jan Stříbrný, kardinál Miroslav Vlk, chemik Rudolf Zahradník, politolog Balík, šéfka Národního archivu Alena Šimánková, profesor Michiganské univerzity Jan Kmenta, či šéf Ústavu národní paměti ve Varšavě Lukasz Kamiński.

donchicho ( 14. května 2013 01:01 )

BLB PROMLUVIL..... no comment..

kaonkl ( 14. května 2013 00:32 )

Běžte už do háje ! Pořád si berete komunisty do huby, ale největší zlo tady napáchali ti, kdo přišli po nich. Do té doby byla republika ještě ČESKÁ. Dnes je německá, rakouská atd. atd. Jsme jen nájemci ve vlastní zemi. Takže ano, zbavme se a postavme před spravedlnost politiky - ty porevoluční, kteří naší zem rozkradli a rozprodali naší zemi a kteří dnes mají miliardová konta v bezdanových rájích a jen se nám chechtají do očí

karlos107 ( 13. května 2013 20:30 )

Vetchý jue obyčejný prospěchář.Za totality "vystudoval" zadarmo, to se mu líbilo, pitomcovi. Je to herecká špína,která bude hrát za každého režimu.

avina ( 17. dubna 2013 18:39 )

Trapný švidratý neurotik Vetchý-neplést se do politiky//herci,zpěváci/!

zadnice ( 17. dubna 2013 10:03 )

Tzv. "premiér" neumí nic jiného než strašit Leninem, Stalinem, Gottwaldem a pod., ukazovat síťovky, ale ve skutečnosti je to křivý typ t.j. akm vítr tam plášť. Vždy něco "prosazuje" a když vidí, že národ řve, tak rychle otočí a jde jakoby s masami. Nečasi ODS končí. No a Vetchý?? Z toho je najednou velký "komunistobijec". Buď hercem a ztichni, nemáš to zapotřebí.

Zobrazit celou diskusi