Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kníže po návštěvě u Zemana na Hradě mlčel: Jednali o velvyslankyni Livii

Miloš Zeman dnes na Hradě uvítal ministra Schwarzenberga
Miloš Zeman dnes na Hradě uvítal ministra Schwarzenberga  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
16. dubna 2013
14:46

Strávili spolu hodinu a půl. Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg dnes na Hradě zasedli ke společné diskuzi. Měli co probírat - především ožehavou otázku státních velvyslanců. Mezi kandidáty je přitom i bývalá první dáma Livia Klausová. Vyšlou ji na Slovensko?

Mohl sem jezdit do práce. Ministr Schwarzenberg namísto toho vyrazil na Hrad na jednání s mužem, který ho v prezidentské volbě pokořil. S Milošem Zemanem přitom od voleb rozcházejí v poslední době především v otázce českých velvyslanců.

Zda však našli společnou řeč alespoň dnes, to není jisté. Schwarzenberg jako by složil slib mlčenlivost a při odchodu od hlavy státu s novináři nehovořil. Také Hrad zatím výsledek schůzky nekomentoval.

Příliš sdílná nebyla ani mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová, která sdělila, že spolu "diskutovali o tématech české zahraniční politiky". Jejich vzájemná setkání prý budou pokračovat, další termín schůzky je ale třeba domluvit.

Kníže: Jde o víc než o Klausovou

Spor mezi knížetem a Zemanem se rozhořel poté, co vyšlo najevo, že by Zeman ve funkci velvyslankyně v Bratislavě rád viděl Livii Klausovou. Schwarzenberg však má jiného favorita - na toto místo již navrhl nynějšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Jaromíra Plíška.

Ministr však spor o velvyslance o víkendu interpretoval jako otázku toho, kdo bude mít rozhodující slovo v otázkách zahraniční politiky. Zda on, nebo prezident. "Nejde o paní Klausovou, jde o zásadu," řekl kníže v neděli.

Kvůli této neshodě jsou přitom zablokovány změny diplomatů v několika zemích. Kromě Klausové žádá Zeman dosazení bývalého kosmonauta Vladimíra Remka na místo velvyslance v Moskvě. Kníže však upřednostňuje do čel ambasád zkušené kariérní diplomaty.

Spor však ostatní politici často kritizují. Podle premiéra Nečase je neprofesionální, podle místopředsedy ČSSD Zaorálka poškozuje českou diplomacii a obraz země.

tondapraha ( 18. dubna 2013 11:30 )

Já nechápu prezidenta Zemana,proč tu bábu Klausovou tlačí,jako velvyslankyni na Slovenskouž Klausu,nebylo dost za ta,léta??Chrápajícího knížete nemusím,ale v tomto případě má zřejmě,pravdu.Klausová jako velvyslankyně,NE!!

krupan10 ( 17. dubna 2013 12:14 )

svatá pravda

krupan10 ( 17. dubna 2013 10:26 )

přesně tak

krupan10 ( 17. dubna 2013 10:25 )

dylyna promluvila. Toho prouzeného opilce myslíte doufám Havla

krupan10 ( 17. dubna 2013 10:19 )

naprosto souhlasím.

Zobrazit celou diskusi