Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

VIDEO BOMBOVÉHO ÚTOKU NA MARATON: 3 mrtví, 176 zraněných!

Autor: ČTK, kla - 
15. dubna 2013
21:34

Bombový útok na maraton v Bostonu! Cílovou rovinkou otřásly dva výbuchy. Podle policie byli zabiti tři lidé a 176 bylo zraněno, někteří vážně. Mezi mrtvými je také osmileté dítě. Ve startovní listině Bostonského maratonu figurovalo 15 českých běžců.

++ první výbuch otřásl cílovou rovinkou asi tři hodiny po doběhnutí prvních běžců

++ druhý výbuch se ozval o 20 vteřin později

++3 mrtví, více než stovka zraněných, včetně dětí

++ nejmladší obětí je osmileté dítě

++ většina zraněných přišla o dolní končetiny

++ policie našla další nevybuchlé nálože

++ 27 tisíc běžců, statisíce diváků

++ New York, Washington, Los Angeles a San Francisco zpřísnily bezpečnostní opatření

++ nad Bostonem je bezletová zóna

++ prezident Barack Obama okamžitě vyjádřil svou účast a přislíbil pomoc

Zpravodajská stanice CNN informovala o nejméně 140 zraněných. Policie prozatím potvrdila tři oběti výbuchů, řada dalších účastníků krvavého maratonu je však v kritickém stavu.

FBI označila útok za teroristický. Zatím se však k němu nikdo nepřihlásil. Podle spekulací policie hlídá v nemocnici jednu ze zraněných osob - zda jde o podezřelého, zatím nikdo nepotvrdil.

Pyrotechnici nyní podle agentury AP zneškodňují dalších pět nevybuchlých náloží! Jedna z možných výbušnin byla údajně nalezena v tamním luxusním hotelu Mandarine. Úřady vyzvaly návštěvníky a obyvatele, aby se nepřibližovali k odpadkovým košům.

Prezident Obama již přislíbil pomoc s vyšetřováním a promptně se sešel se šéfem FBI Robertem Muellerem a ministryní vnitřní bezpečnosti Janet Napolitana. O situaci ve městě jednal i s bostonským starostou Tomem Meninem a guvernérem státu Massachusetts Devalem Patrickem.

Ve startovní listině 117. ročníku Bostonského maratonu figurovalo 15 českých běžců. Mezi nimi není podle dostupných informací žádný mrtvý ani zraněný. Informoval o tom telefonicky český generální konzul v New Yorku Martin Dvořák. Závodu se podle organizátorů zúčastnilo takřka 27.000 běžců.

 

K výbuchům došlo v cílové rovince

 

K výbuchům náloží došlo asi dvě hodiny poté, co cílovou páskou proběhl vítěz maratonu. Druhá exploze následovala asi 20 vteřin po prvním výbuchu. O třetí explozi, která se stala v místní knihovně, policie původně informovala jako o "řízené detonaci". Událost ale spíše souvisela s požárem v budově a nikoli s předchozími výbuchy.

Po výbuchu silnici zahalil hustý dým a v místě vypukla panika. Ze snímků je patrné, jak se řada lidí pokouší ošetřit zraněné a vyprostit je z ochranných konstrukcí, které tlaková vlna smetla. SkyNews uvedla, že několik lidí při výbuchu přišlo o končetiny. Na jednom z televizních záběrů je také slyšitelné, jak kdosi křičí, že na místě jsou mrtví.

Viděl jsem, jak lidem odlétly nohy.  Byl to nepopsatelný horor,“  vypověděl šokovaný svědek, který byl jen pár metrů od výbuchu. „Všude byla zkrvavená těla. Bylo to to nejhorší, co jsem kdy viděl. Těla bezvládně ležela, lidé nedýchali,“ dosvědčil reportér z Boston Globe David Abel a dodal: „Policie a záchranáři byli na místě okamžitě a hned začali ošetřovat raněné.“

Policie zabezpečuje i další města

V souvislosti s výbuchy v Bostonu vyslaly úřady do centra New Yorku policejní posily. Policisté podle CNN hlídkují na významných místech. New York se 11. září 2001 stal terčem útoku teroristů, kteří s unesenými letadly narazili do dvou mrakodrapů Světového obchodního střediska. Zahynulo tehdy přes 2750 lidí.

Washingtonská policie uzavřela krátce po explozích v Bostonu provoz na Pennsylvania Avenue u Bílého domu. Příjezdy na frekventovanou komunikaci střeží policejní vozy, okolí Bílého domu ale zůstává turistům přístupné. Washingtonský policejní mluvčí agentuře Reuters řekl, že městský policejní sbor byl uveden do stavu zvýšené pohotovosti.

Závodu se účastnilo 15 Čechů, máte-li o některém z nich informace, nebo znáte-li někoho, kdo byl svědkem události, kontaktuje nás na telefonním čísle 724 014 586.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

c3rb3r0s ( 17. dubna 2013 00:05 )

Koukám že amíci si zase odpálili bombu ve městě. Sem zvědavej na kterou zemi to svedou tentokrát aby tam mohli naskákat s tankama a vycucat tam všechnu ropu.

misanek70 ( 16. dubna 2013 09:32 )

a sup do iranu boj s teroristi muze zacit.....

ejvm1712 ( 16. dubna 2013 08:23 )

Já zas nemusím krakonoše550 nebo baru blahé paměti.

ejvm1712 ( 16. dubna 2013 08:22 )

Tak tam pošli Vlada Dzurilu.

ejvm1712 ( 16. dubna 2013 08:21 )

Bylo,je a bude. V prvobytně pospolné společnosti,v otrokářské,ve starověku,středověku,za faudalismu,socialismu i komunismu.

Zobrazit celou diskusi