Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přestavba D1 vyvolala válku dopravců! Praha - Brno jen za 90 Kč

Propukla válka o cestující na rekonstruované D1! Kdo z ní vzejde jako vítěz? Vlaky Českých drah, nebo autobusy?
Propukla válka o cestující na rekonstruované D1! Kdo z ní vzejde jako vítěz? Vlaky Českých drah, nebo autobusy?  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
15. dubna 2013
18:20

ANKETA: Jezdíte raději vlakem, nebo autobusem? Pokud cestujete na trase Praha-Brno, máte samozřejmě na výběr. České dráhy se však nyní pustily do války o cestující! A zlevňují jízdné o šedesát korun. Bude to však stačit na konkurenci, kterou tvoří třeba autobusy Student Agency a další soukromí dopravci?

Dálnice D1 se místy změnila v tankodrom. Cestu po ní mnohdy znepříjemňují i časté kolony vlivem dopravní špičky a četných nehod. V rámci její rekonstrukce se chystají uzavírky, ze kterých vstávají řidičům vlasy hrůzou.

Když však není auto k dispozici, existují samozřejmě i další možnosti přepravy mezi Prahou a Brnem. Jenže právě tady nastává dilema - vyrazit po D1 vlakem, a nebo se raději vydat na vlakové nádraží a zvolit si z nabídky některého z dopravců? V naší anketě zjišťujeme, co právě vy, běžní cestující, upřednostňujete.

Vlakem bez zastavení

O cestující se přitom v poslední době strhla válka! Zapojily se do ní i České dráhy, které zlevní jízdné mezi Prahou a Brnem o celých 60 korun. Na brněnském hlavním nádraží a na pražské Florenci budou totiž od středy rozdávat šedesátikorunový slevový kupón na nákup jízdenky mezi českou a moravskou metropolí, jak dnes oznámily.

V době rekonstrukce dálnice České dráhy doufají, že jejich D1 Express, který dvakrát denně jede svou trasu Praha-Brno bez zastavení, osloví nové cestující.

"Nejlevnější jízdenku půjde pořídit už za 90 korun," lákal přitom dnes cestující mluvčí Českých drah Radek Joklík. Jde přitom cenu po kombinaci kupónu a dalších akcí, spojených třeba s In-kartou. Bez dalších slev zaplatíte za jednu cestu 150 Kč.

S podobnými slevovými akcemi se však v poslední době roztrhl pytel. Předhánějí se především soukromí dopravci. Leo Express a RegioJet dokonce začali uznávat věrnostní karty Českých drah a v březnu nabízeli cenu 95 Kč za jízdu z Prahy do Ostravy. Dá se tak očekávat i jejich reakce na dnešní krok Českých drah.

Student Agency: Je to podraz!

"Mrzí nás, že dráhy zneužívají opravu dálnice D1 v konkurenčním boji proti nám. Nezaměřují se na získání nových zákazníků z řad motoristů, což by bylo pro všechny veřejné dopravce i řidiče prospěšné, ale na přesazení cestujících z autobusů do vlaků drah,"sdělil iDnes.cz mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Žluté autobusy tohoto dopravce přitom přepravují cestující z Prahy do Brna běžně za 210 Kč, se slevou za 165 Kč.

radelin ( 16. dubna 2013 04:21 )

"vyrazit po D1 vlakem, a nebo se raději vydat na vlakové nádraží a zvolit si z nabídky některého z dopravců?" Samozřejmě po D1 vlakem.

inqizitor ( 15. dubna 2013 21:39 )

Na delší cesty jednoznačně vlakem je to pohodlnější a líp se tam chlastá Bus tak do 100 km, když se podělá auto.

baron1111 ( 15. dubna 2013 21:15 )

Nechci nikomu nadrzovat: ale kdo zkusi jizdu vlakem tak jiz NIKDY Student Agency bus. Vlak je pohodlny a nemusite se s nikym mačkat na malém sedadle. Navic ted bude vlak rychlejsi a levnejsi )

buban ( 15. dubna 2013 20:36 )

Presne! I kdyz mam in-kartu(tu mam kvuli cestam do Vidne), SA je bezkonkurencni.

Zobrazit celou diskusi