Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přežil masakr policistů v Protivíně: Ve službě zažil smrt kolegů i průstřel hlavy, policii opouští kvůli papírování

Marek Páral dostal medaili za zásluhy, u policie ho ale neudržela
Marek Páral dostal medaili za zásluhy, u policie ho ale neudržela  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská, archiv)
Autor: Vlaďka Hradská - 
15. dubna 2013
07:04

Byl to černý den pro policii. Přesně před 12 lety přišel Marek Páral o dva policejní kolegy, které zastřelil vyšinutý vrah. Sám Páral průstřel hlavy přežil a přes hrůzný zážitek u policie zůstal. Odchází až nyní. Paradoxně v době hrůzného výročí a v čase, kdy byl oceněn medailí za statečnost.

„U policie jsem před pár dny definitivně skončil. Pořádková policie už nevykonává takovou práci, jakou by měla. Tedy sloužit veřejnosti, být stále mezi lidmi. Místo toho tráví policisté 80 procent času papírováním,“ řekl Blesku zklamaně Marek Páral. Medaili za statečnost, kterou za svou práci u policie ve středu získal, tak přebíral již v civilním obleku.

Přestože od hrůzné střelby uběhlo 12 let, událost mu zůstala v mysli dodnes. „Jeli jsme na rutinní výjezd. To co tam tváří v tvář proběhlo, byla otázka několika vteřin. V mé práci mě to později samozřejmě ovlivnilo. Byl jsem mnohem ostražitější. Snažím se ale to nepříjemné vytěsnit,“ řekl Marek Páral.

Práci u policie měl rád. Dokonce tolik, že chtěl jít zraněný na pohřeb svým kolegům. Nakonec mu to nejbližší rozmluvili. V Protivíně ale zůstal sloužit i v dalších letech. „Líbil by se mi systém prvorepublikové policie, kdy četníci byli stále mezi lidmi. Dobře znali lumpy ve svém rajónu, stejně jako obyvatele, které chránili. Ale to teď nefunguje. Život jde dál, proto jsem se rozhodl ho změnit a od policie definitivně odejít,“ řekl Páral.

Co se v Protivíně 17. dubna 2001 odehrálo?

Podnikatelka Jiřina Jůzová přivolala policisty do svého domu s tím, že exmanžel František (†45) k ní v noci vnikl, několik hodin ji terorizoval a znásilnil. Na místo vyjela policejní hlídka z Protivína posílená o specialisty z Písku, kteří měli ohledat místo činu. Ti v domě narazili na psychicky zhrouceného muže, který po nich začal pálit z revolveru. Fratišek Jůza na místě zastřelil neozbrojeného píseckého kriminalistu Daniela Stýbla (†31), protivínský policista Ivo Marek (†29) zemřel po převozu do nemocnice. Jeho kolega Marek Páral dostal zásah do pravého spánku. Kulka mu proletěla hlavou a jen zázrakem přežil. Vrah se zavřel v dětském pokoji a střelil se do hlavy. Zemřel o tři dny později, aniž by se probral z bezvědomí.

ko.ko.tek.. ( 15. dubna 2013 09:28 )

A navíc nutit někoho oddělat si 150 hodin zadarmo a až po té dostávat proplacené přesčasy je taky jedna velká sviňárna.

janamorava ( 15. dubna 2013 08:57 )

Práce policisty spočívá z 80 % v papírování...... Proto to na ulicích tak vypadá. Odchází pravděpodobně dobrý policista, který měl svou práci rád. .Je mi to líto a je to škoda. Papírování je pravděpodobně důležitější než ochrana zákona. Pane, díky za Vaši dosavadní práci. Přeji jen to dobnré.

Zobrazit celou diskusi