Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Manželka dabéra Bohumila Švarce: Byla o 31 mladší

Autor: Jindřich Bíč, mokk - 
14. dubna 2013
09:27

Práce, ženy, auta. To byl svět špičkového dabéra Bohumila Švarce (†87), se kterým se příbuzní a kolegové rozloučili toto pondělí v pražských Strašnicích. Jeho čtvrtá manželka Alexandra (55) na něj vzpomíná s úsměvem.

Půvabná jednadvacetiletá asistentka produkce v televizi okouzlila dvaapadesátiletého Švarce na chodbách Měšťanské besedy. „Nešla byste večer do divadla?“ zeptal se jí jednoho dne svým sametovým barytonem a Saša pozvání s radostí přijala. Začali spolu chodit a následně bydlet v pražském bytě.Po několika letech se vzali.

Kočárek

S rodiči manželky vycházel Švarc velice dobře. Někdy až příliš. Často mu dávali za pravdu více než své vlastní dceři. Byl stejně starý jako její otec, a tak pánové mohli vzpomínat na podobné zážitky z mládí. Když měl Švarc 56 let, narodil se jim syn Bohumil. Přebaloval ho, vařil, ale s kočárkem byl venku jenom jednou. „Syn na procházce s tátou začal hrozně brečet. Boba utíkal zděšeně domů a lidé se za ním ohlíželi, protože to vypadalo, jako by unášel někomu dítě. Od té doby už s kočárkem nikdy nešel,“ vypráví manželka Saša.

Kožich

Švarc měl sice za sebou tři manželství, ale ani díky bohatým zkušenostem s něžným pohlavím nedokázal své ženě nikdy vybrat hezký dárek.Proto chodil nakupovat dárky s ní a vždy ji nechal, ať si vybere sama. „Sám mi jednou donesl krásný kožíšek, ale to jen proto, že jeho kolega koupil ženě kožich, který jí byl malý,“ vzpomíná paní Švarcová.

Každý rok jezdili na dovolenou s kamarády do Jugoslávie nebo později do Chorvatska. Zatímco on se dokázal celý týden válet na pláži na břiše a druhý týden na zádech, Alexandra chodila se psem po restauracích a bavila se s tamějšími lidmi. Jejich manželství trvalo 31 let a Alexandra Švarcová nikdy nelitovala, že si vzala o tolik staršího muže. Poslední dva roky života byl Švarc nemocný. Od svých 86 let byl v nemocnici a o dva roky později zemřel ve spánku.

wimr ( 14. dubna 2013 19:07 )

já šu.kám s mím čur.ákem průměr 8cm; délka 32cm; obsah mr.dky 4dcl; výdrž 5 čísel 2o hodin;

monza ( 14. dubna 2013 10:53 )

Tím,čím ty šu.káš dodnes.Svojí rukou!

wimr ( 14. dubna 2013 10:22 )

taky mi nejde do hlavy čím se šu.ká v pětasedmdesáti

monza ( 14. dubna 2013 10:03 )

Nestrkej rypák tam,kde je ti po tom hov..no. Radši mazej umýt nádobí,máš ho plnou stodolu!

Zobrazit celou diskusi