Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mubarak opět před soudem: Do síně musel na nosítkách!

Mubarack šel opět před soud
Mubarack šel opět před soud  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: ČTK, mokk - 
13. dubna 2013
11:15

Ani špatný zdravotní stav nepomohl exprezidentovi Husní Mubarakovi, aby se vyhnul soudu. V sobotu jej přivezla helikoptéra do policejní školy, kde sídlí trestní soud. Mubaraka museli do síně přinést na nosítkách.

Egyptský exprezident Husní Mubarak byl dnes helikoptérou přepraven k soudu v Káhiře, kde se bude už podruhé zodpovídat z podílu na represích provázejících lidové povstání v roce 2011. Prvoinstanční soud mu za to loni uložil trest doživotního vězení, odvolací soud ale letos vyhověl exprezidentovu odvolání kvůli procesním pochybením a nařídil celý proces zopakovat podle původní obžaloby. 

Nemocný Mubarack, který po téměř 30 letech u moci odstoupil v únoru 2011 pod tlakem masových protestů, byl z vojenské nemocnice na předměstí Káhiry přepraven helikoptérou k budově policejní školy, kde sídlí trestní soud. Do jednací síně byl přenesen na nosítkách. Podle záběrů egyptské televize, která zprostředkovává soudní jednání v přímém přenosu, je oblečen do bílé teplákové soupravy a na očích má černé brýle.

Mubarakovi bude počátkem května 85 let, původní rozsudek si odpykával ve věznici na okraji Káhiry. Má ale zdravotní problémy, minulých soudních stání se účastnil vleže na přivezeném lůžku a z věznice byl často kvůli potížím převážen do vězeňské kliniky a vojenské nemocnice.

 Před soudem znovu stanou také Mubarakovi synové Gamál a Alá, exministr vnitra Habíb Adlí a šest někdejších představitelů bezpečnostních služeb.

peterwilliams ( 14. dubna 2013 05:41 )

s nositkama ho soupnout do pece ,cesky UKLIZEC MRTVOL by to zvladnul na jednicku, Jakub ten hodny chlapecek

pelagie ( 13. dubna 2013 19:42 )

oprava : v červnu

pelagie ( 13. dubna 2013 19:42 )

v černu loňského roku jste uvedli, že je v klinické smrti, že by se z toho dostal ???

frantacizek ( 13. dubna 2013 16:51 )

vypadá jako ten Schwarzenberg, jestli on nehraje dvě role..

kozrz ( 13. dubna 2013 13:13 )

 Ještě na něj budou s láskou vzpomínat, jak se za něj měli dobře.

Zobrazit celou diskusi