Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Blesk pomáhá: Inka (47) se (konečně) může léčit

Autor: bk - 
12. dubna 2013
23:01

Před dvěma měsíci věděla Inka Rybářová (47), že je naděje, že bude žít, i když byla odepsaný případ. Věděla ale, že dostat se do Protonového centra, kde jí mohou zachránit život, bude stát hodně sil. A povedlo se! A to díky Blesku!

Inka nyní ambulantně dochází na protonovou terapii, která jí může zmenšit čtyři nádory v hlavě. Musela si ale vytrpět velké martyrium, pojišťovny totiž odmítají léčbu v pražském centru proplácet, protože je podle nich předražená.

Centrum se hájí tím, že díky rychlosti terapie nakonec léčba vyjde ve výsledku na menší sumu, než standardní ozařování, a bez vedlejších nežádoucích účinků, jako je nemoc z ozáření. Protože ale Ince jiná možnost na léčbu podle onkologů nezbývá, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), u níž je pojištěná, s terapií souhlasila. Inka má nyní téměř třináct dní terapie za sebou, ještě ji čeká 14.

Co je protonové záření?

  • Standardní ozařování sice postihne nádor, ale ozáří i další místa okolo, čímž vznikají nežádoucí účinky.
  • Protonová terapie ničí nádor přímo, okolní tkáně ani orgány neozáří. Je proto efektivnější než standardní léčba, protože nádor může dostat »agresivnější« zásah.

Kobalt versus proton

Ince našli nádor v mozku ve 13 letech. Musela podstoupit ozařování vysokými dávkami kobaltu a pak chemoterapii. Ačkoli měla štěstí a po tak »drastické« léčbě nepřišla o zrak ani o sluch, měla mnoho nepříjemných následků nemoci z ozáření. Před rokem Ince doktoři sdělili, že má několik nádorů v hlavě. Jedinou šancí na život jí tak zůstává protonová terapie, klasické záření by totiž bylo pro ni smrtelné. „Líbí se mi, že můžu být oblečená, hned je to lepší pocit. Když mě ozařovali kobaltem, musela jsem být nahá a po prvním dni se mi spustila hrozná rýma, byla jsem hodně unavená a po pár dnech jsem ztratila chuť. Ale po několika dnech tady jsem se cítila dobře,“ popsala Inka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi