Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přijdou stovky lidí o střechu nad hlavou? V Zeleném údolí se bourat se nebude, alespoň zatím

Stovkám lidí na sídlišti hrozí, že o své byty přijdou.
Stovkám lidí na sídlišti hrozí, že o své byty přijdou.  (Autor: Blesk - Martin Hurda)
Autor: sto - 
12. dubna 2013
11:44

První soud o pozemek v Zeleném údolí v Praze 4 skončil dobře pro majitelku na něm stojícího domu Martu van Leuwenovou. Bourat se nebude.

„Považujeme za obrovský úspěch, že nátlaková žaloba pana Andrše byla zamítnuta a dům se bourat nebude. Obyvatelé si tedy můžou oddychnout, nejhorší hrozba byla zažehnána. Kauza tím ale nekončí, soud dnes totiž nerozhodl o našem protinávrhu,“ konstatoval Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která obyvatele v Zeleném údolí zastupuje.

Developerská společnost GV Reality zastoupená Vlastimilem Andršem požadovala zboření domu. „Deset let stály byty v klidu na pozemcích. Pan Andrš pozemky koupil, a jistě si přitom všiml, že na nich stojí byty,“ zdůraznil advokát Jakub Kadlec, který zastupoval majitelku domu. To zopakoval i soudce Ladislav Nevole, když žalobu zamítl.

Majitel pozemků podal žaloby i na ostatní majitele domů. Další soudy budou teprve následovat.

Zelené údolí v kostce

• stát družstevní pozemky před revolucí vyvlastnil
• Vlastislav Andrš vymohl zrušení vyvlastnění a vrácení pozemků družstvu
• IPB Real na pozemcích postavila domy
• družstvo pozemky prodalo firmě GV Reality, kterou ovládal Andrš

 

 

 

 

kari1 ( 12. dubna 2013 17:18 )

Len pre doplnenie: Novela katastrálneho zákona ešte neplatí, je v pripomienkovaní. Mala by vstúpiť do platnosti v jan.2014.

kari1 ( 12. dubna 2013 14:51 )

Novela sa týka nový stavieb po jan. 2013, ale netýka sa stavieb už postavených. Musíte študovať realitu.

kari1 ( 12. dubna 2013 14:31 )

Byt aj bez vlastníctva pozemku je možné predať. Kataster to zapíše. Otázka je, či o tie byty bude záujem. Od vlastníka pozemku je možné čakať rôzne obštrukcie (zabraňovanie vstupu na pozemok,atď). To si každý kúpu takéhoto bytu určite rozmyslí.

zasejedna ( 12. dubna 2013 12:45 )

spíš se divím, že mohl koupit pozemky, na kterých stály domy, proč nebyly pozemky nabídnuty majitelům domů, resp.bytů?Vím, že je to složité, ale on by v mnoha případech stačil normální selský rozum, aby bylo rozhodnuto správně a spravedlivě.Můj os.názor je, že pozemky koupil jen kvůli spekulaci a mněl by celý soud prohrát.

Zobrazit celou diskusi