Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemětřesení v Íránu pohřbilo dvě vesnice a zabilo 37 lidí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, psch - 
10. dubna 2013
09:28

Při silném zemětřesení na jihu Íránu přišlo o život nejméně 37 lidí a na 850 osob bylo zraněno. Otřesy byly naměřeny jižně od Búšehru, kde je jediná íránská jaderná elektrárna. Podle místních zdrojů elektrárna nebyla poškozena a její provoz nemusel být přerušen.

Země se otřásla v úterý odpoledne, následovalo patnáct dalších otřesů. Zemětřesení mělo sílu 6,3 stupně a bylo lokalizováno v řídce obydlené oblasti u města Kákí, asi 90 kilometrů jihovýchodně od Búšehru, kde jediná íránská jaderná elektrárna stojí.

Guvernér provincie Búšehr Bandar ale řekl, že elektrárna není nijak porušena. Podle ruských konstruktérů, kteří se na stavbě v Búšehru podíleli, nemusel být provoz v elektrárně přerušen.

Do márnice ve městě Chormodž, které je nejblíže postiženým oblastem, byly převezeny desítky mrtvých. Pracovníci íránského Červeného půlměsíce tvrdí, že jedna z vesnic je zcela zničena a v další jsou velké hmotné škody.

V místě nefungují telefony ani elektřina. Do oblasti dorazilo několik záchranných týmů, kterým se podařilo vyprostit z trosek domů asi dvacet lidí. Jejich práci ale postupem času začala ztěžovat tma.

Otřesy vyvolaly paniku a lidé vybíhali ven z domů. Na nejpostiženější místo vyjeli záchranáři a přelétávaly nad ním vrtulníky.

Zemětřesení pocítili až ve vnitrozemském Šírázu a také na západním pobřeží Perského zálivu, ve Spojených arabských emirátech, v Bahrajnu a v Kataru. V Manámě a v Dauhá byli lidé evakuováni z úřadů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi