Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kritik Okamura: Sociální dávky vyrábí parazity! Hloupé ženy rodí děti kvůli výdělku

Senátor Tomio Okamura vybouchl an vysoké škole, a tak se pustil do práce: Dnes prý dělá 16 hodin denně a více. A tak se pustil do kritiky současného sociálního systému
Senátor Tomio Okamura vybouchl an vysoké škole, a tak se pustil do práce: Dnes prý dělá 16 hodin denně a více. A tak se pustil do kritiky současného sociálního systému  (Autor: Foto Aha - Martin Pekárek)
Autor: simao, INT - 
9. dubna 2013
14:57

"Ženy s minimem duševních schopností se živí tím, že rodí stále dokola děti, na které berou sociální dávky," uvádí senátor Tomio Okamura ve své nové kritice současného sociálního systému. Přiznává, že nejde o jeho vlastní myšlenku, vypůjčil si ji z USA. Přesto tvrdí, že to samé platí i pro Česko a bere si na mušku "parazity" společnosti. 

Tomio Okamura si pořádně nabrousil tužku a bez servítek se na svém blogu na iDnes.cz pustil do kritiky současného systému sociálních dávek. "Sociální programy ožebračují chudé. Cíleně vychovávají z lidí lenochy a podvodníky, učí je parazitovat na systému," píše ostře Okamura, ale přiznává, že si tuhle citaci půjčil z díla amerického sociologa Charlese Murrayho, které mu přijde zajímavé.

Okamura: Nezaměstnaní lenoši jen využívají možnosti

Podle Okamury přitom  platí pro české i americké prostředí to samé: "Pokud někdo celý život nepracuje, tak to zpravidla není výhradně vinou společnosti." Lidé se prý nechovají nijak iracionálně, když sociální systém zneužívají. Chovají se prostě jen tak, jak jim systém dovolí...

"Solidarita je nutná, ale má své meze... Chudým a lidem v nouzi se má pomáhat - to platí na sto procent, Ale jen těm, kteří si nemohou pomoci sami. Dvacetiletý fracek nemá na pracáku co dělat," tvrdí Okamura.

"Ať už má vysokou nebo základku, může vždycky míchat maltu v létě na stavbě, nebo sázet stromky třeba v lese, kdekoli, kde je stále dost a dost práce. Musí se naučit vzít i špatně placenou dřinu," poznamenává s tím, že a poukazuje na problém, že sehnat třeba kvalitního řemeslníka je stále problém.

Populista Okamura?

Nebyl by to však Okamura, aby sám sebe neoznačil za příklad. Po příjezdu do Česka prý "nekradl víka od kanálu", ale šel studovat. Protože byl lajdák, školu nedokončil, ale nezahořkl. "Když jsem neuspěl v akademické sféře, pustil jsem se do práce," říká Okamura, který prý nyní pracuje 16 a více hodin denně ve svých firmách i v Senátu.

Snaží se přitom sice upozorňovat i na palčivé společenské problémy, jenže má to háček. Návod, jak z toho ven, Okamura nepřináší... A tak je otázkou, jestli se opět nepustil jen do populistického řečnění, které nic nemění. Podobně, jako když pochleboval komunistům.

rolpa ( 10. dubna 2013 17:48 )

Debile.Ty bys chtěl v mladi pobirat davky od duchodcu a pote ve stari pobirat i jejich duchod.

enriko ( 10. dubna 2013 14:44 )

Co je to za blbost? Trvalý pobyt dávám úplně běžně. Dnes je to trošku jinak jako kdysi. Před pár lety musel trv. pobyt rušit ten koho se týkal. Lidi byli léta hlášeni jinde, než ve skutečnosti žili. Vykašlali se na to a nikam nic odhlašovat nešli. Dnes majitel baráku zajde na evidenci obyvatel ukáže papír , buď ukončení nájemní smlouvy nebo vypršení doby určité a oni nájemníkovi zruší trvalý pobyt sami.

enriko ( 10. dubna 2013 14:38 )

Zkus si to, napakuj se. Ať víš o čem mluvíš. Ještě nemáš rozběhlou firmu a lidi už chtělí stravenky, (aby v neděli nemusela ženská vařit a mohla jít rodina do restaurace) důchodové připojištění, placené svátky a odvody a kde na to vezmeš nikoho nezajímá. A pokud děláš s něčím, co se dá ukrást, tak samozřejmě musíš hlídat, jinak tě firmu odnosí domů. Raděj s rodinou od rána do večera, aspoň zpočátku, potom co nejméně kmenových zaměstnanců a brát lidi pouze na dohodu tj. pouze do 10 tis. měsíčně a 300 hodin ročně. Z této částky se neplatí sociální a zdravotní pojištění. Pouze daň. Takže brát zaměstnané na vedlejšák.

vildasin ( 10. dubna 2013 14:36 )

Pro stát je lepší vyplácet dávky mladým a nechat je válet a šedesátiletí si po celoživotní práci důchod asi nezaslouží!! Bylo to myšleno úplně opačně! Ti mladí, co berou dávky, pak roupama neví, co by kde vyvedli!!

mortis69 ( 10. dubna 2013 14:34 )

Ta to jsi teby kobyl No.1

Zobrazit celou diskusi