Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivé odhalení: Na trajektu uhořelo 159 lidí prý kvůli pojistnému podvodu!

Jedno z největších lodních neštěstí za poslední desítky let: Zkáza trajektu Scandinavian Star. Vlevo ti, co rozsáhlý požár přežili
Jedno z největších lodních neštěstí za poslední desítky let: Zkáza trajektu Scandinavian Star. Vlevo ti, co rozsáhlý požár přežili  (Autor: Profimedia.cz, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
9. dubna 2013
13:01

Zkáza švédského trajektu Scandinavian Star stále nedává expertům spát. Po dvou desítkách letech od tragédie přitom došlo i na hrůzné obvinění - požár na lodi někdo založil úmyslně kvůli pojistnému podvodu a šlo tak o jednu z největších masových vražd od druhé světové!

Při požáru trajektu Scandinavian Star v Severním moři v roce 1990 zahynulo 159 lidí. Experti nyní přišli s neslýchaným obviněním: požár na volném moři prý založili členové posádky! A to kvůli pojišťovacímu podvodu - penězům pro americké majitele z Miami, kteří chtěli shrábnou peníze za špatně vybavené a nadpojištěné plavidlo...

Tragédii zkoumá dvanáctičlenný tým

Pokud se závěry, které uveřejnil odborný tým o 12 členech, potvrdí, půjde podle agentury DPA o "nejhorší hromadnou vraždu v Severní Evropě po druhé světové válce".

Na trajektu tehdy bylo 500 cestujících. Požár propukl 7. dubna v době, kdy trajekt projížděl průlivem Skagerrak u jižního pobřeží Norska. Téměř všechny cestující překvapil oheň ve spánku, oběti se udusily ve svých kabinách. Až do potopení trajektu Estonia o čtyři a půl roku později, které si vyžádalo 857 mrtvých, žádné lodní neštěstí od roku 1945 Severoevropany tolik nešokovalo.

Posádka pomáhala šířit oheň?

Nové závěry z vyšetřování předložilo o víkendu grémium expertů v norském Bergenu. "Člověk nezapálí loď jen tak pro nic za nic," dodal norský inspektor lodní dopravy Gisle Weddegjerde, který závěry nové zprávy představoval.

Tvrdí, že došlo k výplatě 24 milionů dolarů neprůhledně organizované skupině vlastníků SeaEscape a že očití svědci potvrdili, jak strojmistr ze Scandinavian Star po požáru dostal do ruky "obálku s 800 tisíc norskými korunami" (dnes v přepočtu 100 tisíc eur).

Jeden ze svědků, Nor Martin Grande, přitom tvrdí, že se posádka snažila, aby se oheň rozšířil, namísto jeho hašení. Podpořili ho i další svědci, podle kterých někteří členové posádky natahali do chodeb matrace a další snadno hořlavý materiál... Podle expertů se však oheň vyml kontrole posádky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi