Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bradáčová zveřejnila platy zaměstnanců: Dostala pokutu 100 tisíc korun

Šéfka vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová
Šéfka vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová  (Autor: Foto Blesk)
Autor: simao, INT - 
9. dubna 2013
09:48

Šéfka vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová porušila zákony a bude pykat! Za zveřejnění platů svých zaměstnanců zaplatí žena, která dostala za mříže Davida Ratha, 100 tisíc korun.

Šla s pravdou ven, ovšem po rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se to Lence Bradáčové vymstilo. Vrchní státní zástupkyně porušila podle jeho verdiktu zákon a za zveřejnění platů zaměstnanců dostal její úřad pokutu 100 tisíc korun.

Bradáčové prý úřad vyčetl, že platy zveřejnila plošně a jmenovitě. Bradáčová se proti verdiktu ohradila: "S tímhle závěrem ani s odůvodněním ani s výší pokuty nesouhlasím," řekla Lidovým novinám a dodala, že zveřejnění platů se netýkalo státních zástupců, ale jenom zaměstnanců.

Zastupitelství pokutu zatím platit nehodlá. "Pokuta je disproporční vzhledem k tomu, jaké úřad ukládal v minulosti, takže užijeme prvního opravného prostředku, který zákon připouští, a to je rozklad," doplnila Bradáčová.

ÚOOÚ původně hrozil až pětimilionovou pokutou. Bradáčová se brání, že když reagovala na občanskou žádost zveřejnit platy, jednala v souladu s verdiktem Nejvyššího správního soudu z června 2011, který nařídil úřadům poskytovat případným žadatelům údaje o platech a odměnách zaměstnanců.

Bradáčová sama pobírá hrubou mzdu 108 200 Kč, ředitelé jednotlivých oborů na úřadě zhruba kolem 100 tisíc Kč. Většina kolegů Bradáčové dostává výplatu přibližně 90 tisíc Kč, napsaly dnešní LN.

deratizater ( 11. srpna 2015 14:14 )

Ten úřad na ochranu osobních údajů chce tajit věci které mají být stoprocentně veřejně přístupné.Občan jako daňový poplatník má právo vědět kolik berou všichni státní úředníci a tajení jejich platů je morální prasárna . Bradáčová leží mnoha lidem v žaludku a tak se ji mstí.

sofia1 ( 24. dubna 2013 22:13 )

Pani Bradacove ten plat 108 000.- preji, ale neni mi jasne jak maji vyjit duchodci s 8000.- tisici.

ko.ko.tek.. ( 9. dubna 2013 12:38 )

Martinka z Turca strčí svou mentalitou mladého Jana do kapsy

kalnormin1 ( 9. dubna 2013 11:49 )

Platy všech zaměstnanců, které platíme ze svých daní, by měly být veřejně přístupné Ze svých daní platíme úředníky Městských úřadů, MP, Technické služby , Finanční úřad, Sociálku, Registr vozidel a další složky . Paní Bradáčová to doufám vyhraje a dojde i k zvěřejnění platů všech osob, okteré platí stát z našich daní.

wandzi ( 9. dubna 2013 11:12 )

ÚOOÚ opět prokázal svou zbytečnost. Všude možně po nás chtějí spousty osobních údajů a to nevadí. V tomto případě přeci občané mají právo znát platy státních zaměstnanců, které si vlastně platí ze svých daní. Doufám, že se paní Bradáčová nedá.

Zobrazit celou diskusi