Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Havárie autobusu z Francie: První studenti míří domů, do Česka jedou rodiče těžce zraněných

Autor: ČTK, lm - 
8. dubna 2013
22:12

První studenti z francouzského autobusu, který havaroval ráno u Rokycan, odjeli dnes kolem 20:30 z Plzně. Míří do Prahy, odkud mají odletět do Francie. Konkrétně se jedná zřejmě o 17 lidí, kterým to zdravotní stav dovolil.

Oficiálně odjezd nikdo nechtěl komentovat. Podle informací ČTK si francouzská strana nepřeje další informování o odjezdu skupiny.

Autobus havaroval dnes krátce po 6:30 u sjezdu dálnice D5 na 65. kilometru na silnici směrem na Litohlavy. Sjel těsně u sjezdu z dálnice, dolů po srázu, přerazil několik stromů a zabořil se do protisvahu. V autobuse bylo 41 lidí, z toho pět dospělých. Jedna studentka nehodu nepřežila. V plzeňské fakultní nemocnici zůstává přes 20 pacientů. Příčiny nehody policie zjišťuje.

"První děti z těch, které unikly vážnějším zraněním, se vrátí na francouzskou půdu v pondělí večer. Přinejmenším 17 z 36, které byly na výletu, přistane na pařížském letišti Vatry v 22:40," uvedl vpodvečer francouzský server L'Union L'Ardennais. Návrat podle něj organizuje Champagne Mobilité, přepravní společnost, najatá organizátory výletu.

První letadlo do Prahy odletělo z Francie odpoledne. Na palubě byl podle serveru i zdravotnický tým a psycholog. První letadlo má odvézt nezraněné děti a jejich doprovod z Čech do Francie. Druhé letadlo mělo podle serveru odletět navečer a prý přiveze do Čech příbuzné vážně zraněných dětí a jejich doprovodu.

cargodriver ( 9. dubna 2013 11:17 )

...to je pravda,měj se...

tomshark ( 9. dubna 2013 09:12 )

Jelikož francouzská strana si vyžádala informační embargo, tak těžko můžete něco slyšet a jelikož jsou dopravci pojištěni pro takový případ, řešilo se jen, zda poletí běžnou linkou, nebo francouzským speciálem. Na budování dobrého vztahu stačíla skutečnost, že záchranné složky situaci bravurně vyřešily. 

cargodriver ( 9. dubna 2013 09:04 )

Nehody se bohužel stávají, je mi líto, ale mám jen připomínku, že náš stát měl na tuto mimořádnou událost zareagovat okamžitě zapůjčením třeba vládního Airbusu, to by nebylo plýtvání penězi a vztahy s Francií by to obohatilo, ze strany státníků nebylo slyšet nic, Standa

lunatic ( 8. dubna 2013 23:34 )

"pilote - le pain dur a" / volně přeloženo = řidič - ten tvrdý chleba má /

Zobrazit celou diskusi