Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Panenky ohrožují děti: Nejsou sice jako Chucky, přesto jsou nebezpečné!

Ministerstvo zdravotnictví varuje před zdraví nebezpečnými panenkami s názvem My Lovely z Číny.
Ministerstvo zdravotnictví varuje před zdraví nebezpečnými panenkami s názvem My Lovely z Číny.  (Autor: ČTK, archiv Blesku)
Autor: lm, ČTK - 
8. dubna 2013
19:15

Na českém trhu se objevily riskantní. panenky pro děti! Obsahují totiž nebezpečnou látku, která nepříznivě působí na reprodukční orgány.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před zdraví nebezpečnými panenkami s názvem My Lovely z Číny. Panenky obsahují 118krát větší množství nebezpečné látky DEHP, než povolují předpisy EU. DEHP nepříznivě působí na reprodukční orgány.

Zmíněné plastové panenky jsou vysoké zhruba 15 centimetrů, mají fialovo-zelené vlasy do culíku, jsou oblečené do žlutých šatů s bílými volánky a horní část šatů je z lesklého žlutého materiálu s růžovou růží. Panenky jsou baleny do fialových kartonových kornoutů a kornouty mohou být zasunuté do výřezů v kartonovém stojanu pro 12 kusů panenek. Na balení jsou nápisy "My Lovely Vogue Current" a "Lovely Girl World".

Evropské předpisy určují, že maximální limit obsahu DEHP je 0,1 procenta hmoty výrobku. V případě panenek My Lovely ale DEHP tvoří 11,8 procenta hmoty. Podle ministerstva se mohou nebezpečné látky z panenky dostat při hraní do slin dítěte, a se slinami pak i do těla.

londynskypes ( 8. dubna 2013 20:42 )

 tak takovou serednou hracku nekupujte

Zobrazit celou diskusi